Бирмански факти за питон: Животни от Азия

описание

Бирманският питон е сред петте най-големи змии на планетата. Змията е роден в Югоизточна Азия и тропическия юг. Змията е тъмно оцветена с много кафяви петна. Поради сходството си с африканския рок питон, двете често са объркани. Обикновено бирманският питон нараства до дължина от 12 до 13 фута. Въпреки че женските тежат повече от мъжките, те са по-къси. Най-големият бирмански питон е наречен „Бебе“ и е с дължина 18 фута и 10 инча. Бебето живееше в Змията Сафари, Илинойс. Джуджеви бирмански питони също присъстват в области като Сулавеси, Ява и Бали. Формите на джуджетата са между 6 и 8 фута.

Хабитат и ареал

Естествено, бирманските питони се срещат в южните райони на Азия в региони като Непал, Тайланд, Мианмар, Виетнам, Индонезия, Лаос и други региони. Повечето от тези питони в техните естествени местообитания са фантастични плувци, които прекарват живота си близо до постоянни водоизточници. Други места, където е най-вероятно да живеят, са блата, блата, речните долини и гори.

Питоните също успяха да нахлуят в райони, където те не съществуват естествено. Добър пример е Флорида Евърглейдс, където са заловени повече от 1330 бирмански питона. Те бяха въведени в Евърглейдс, след като унищожено съоръжение за развъждане на питон. Друг източник е чрез внос на змии. В крайна сметка през 2012 г. вносът на питона беше забранен от Министерството на вътрешните работи на САЩ, тъй като питоните заплашваха местните екосистеми.

Поведение

Бирманските питони са предимно нощни змии. Като млади, те са удобни в дърветата и на земята. Въпреки това, с възрастта идват някои ограничения, така че те прекарват по-голямата част от времето си на земята. Техните отлични плувни умения ги правят способни да останат потопени до половин час. Понякога те могат да се подправят.

Диета

Питоните са хищници, които ядат птици и дребни бозайници. Диетата им включва мишки, птици, плъхове и други видове паразити. По-големите питони могат дори да отидат за плячка с размери на прасе или в дивата природа или в близост до човешки популации. Змията използва острите си зъби, за да улови плячката си и след това използва мощното си тяло, за да го обгърне и да стисне жертва до смърт. Има регистрирани случаи на питони, атакуващи алигатори във Флорида.

репродукция

Размножителният сезон на змиите се извършва през ранната пролет, когато женските носят яйца, чийто брой е между 12 и 36. Женските остават с яйцата докато се излюпят. Използвайки телата си, питоните държат яйцата на оптимална температура. Излюпването използва яйцевия си зъб, за да пробие яйцата. Веднъж излюпени, младите са сами, а майката ги изоставя.

Заплахи и опазване

Бирманските питони в дивата природа се считат за застрашени, тъй като се ловуват и убиват заради тяхната кожа, традиционните лечения, за да бъдат лакирани и други неща. Наскоро IUCN го класифицира като уязвима, докато е в Хонг Конг, тя е защитен вид.

Препоръчано

Какво е зъб и кои животни имат зъби?
2019
Какво представлява конвергентната граница?
2019
Коя страна произвежда най-много бежанци?
2019