Черни мечки факти: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Биномиалното научно наименование на американската черна мечка - Ursus americanus, означава просто „американска мечка“. Има общо 16 американски подвида на Черната мечка, които са регистрирани от таксономи до момента. Противно на това, което подсказва името, не всички членове на американските „черни“ видове мечки са всъщност черни на цвят. Западните черни мечки често показват нотки на канела и кафяви оцветявания в допълнение към черното, докато източните им колеги могат да бъдат почти кафяви. Теглото на американските черни мечки може да варира значително, в зависимост от техния пол, възраст, сезона на годината, местоположението и здравословното състояние. Възрастните мъже могат да варират между малко повече от 100 до повече от 500 паунда. Общо взето, женските свине са с около 30% по-малко от свинете (мъжките), мечките на източното крайбрежие са по-тежки от тези на западното крайбрежие, а северните мечки са по-тежки от южните. Най-големите диви черни мечки, които трябва да бъдат преследвани и убити, са над 800 паунда, докато най-големите в плен са достигнали 1000 паунда. Животните, които имат къси, не прибиращи се нокти, имат по-пряк профил от носа до челото и относително по-дълги, по-малко закръглени уши, отколкото много други мечки. Известно е, че типичните възрастни американски черни мечета са с височина около 3 фута на четири крака, с дължина на носа до опашката от около 75 инча и много къси опашки по отношение на размера на тялото.

Диета

Американските черни мечета са всеядни животни, които предпочитат да се хранят с голямо разнообразие от храни. Техните типични диети включват насекоми, ядки, растения, мед, плодове, мърша, по-малки бозайници и риба. Техните диети варират значително в зависимост от тяхното действително местоположение и сезона на годината. Черните мечки понякога ще убиват лосове или млади телета за оцеляване, като укрепват своята репутация като много опортюнистични хранещи се.

Хабитат и ареал

Мечките, които са отлични дървесни катерачи, се считат за най-малките, но най-широко разпространени видове мечки в Северна Америка. Тяхното население, според някои оценки, достига до 1 милион души, и е подпомогнато заедно от игрите и природните резервати и паркове в Мексико, САЩ и Канада. Известно е, че черните мечки живеят предимно в залесени райони, особено широколистни и иглолистни гори, но често напускат конвенционалните си местообитания в търсене на вода и храна. Това често може да бъде резултат от това, че понякога те са привлечени от човешките общности, поради наличието на храна в развитите региони, като например в боклука на хората или техните ферми и градини. Черните мечки са постоянни скитачи, които преминават през големи територии. Американските черни мечки са исторически известни, че заемат почти всички гори в Северна Америка. Сега обаче те са по-ограничени в районите, по-малко гъсто населени от хора в САЩ, но все още населяват повечето от историческите им райони в Канада, с изключение на интензивно обработените и резидентно развити райони на Централните равнини. Те са изброени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) като вид „най-малко загриженост“. Това се дължи на голямото им население в световен мащаб, което се оценява на около два пъти повече от всички други видове комбинирани мечки, улеснено от широкото им разпространение и приспособим начин на живот. Повечето други видове мечки са или застрашени, или изчезнали. Правните сезони за лов често се предлагат в различни области, за да се помогне на американската черна мечка да се контролира, тъй като тези същества са осигурили висококачествено месо от дивеч. Продажбата на части от мечки обаче е незаконна в повечето места, а нарушителите на закона могат да налагат строги финансови и наказателни санкции за продажбата им. През новото хилядолетие географското и численото им присъствие продължават да растат.

Социално поведение

Една поведенческа черта, която е обща за повечето американски подвидове „Черна мечка“, е способността да използват ноктите и зъбите си, за да маркират дърветата като форма на комуникация. Тези животни, които са самотни в природата, с изключение на малките и майките, обикновено предпочитат да се хранят сами. Те обаче могат понякога да се толерират един друг, когато в даден регион има много храна и вместо това да се хранят в групи. Голям процент от черните мечки заспиват в зависимост от наличието на храна и местните метеорологични условия. Например, мечките не могат да презимуват в райони с постоянна доставка на храна и топло време през зимата.

Репродуктивни навици

Известно е, че американските черни мечки се чифтосват през летните месеци и имат период на бременност 63-70 дни. Средна жена може да роди 1-6 малки в живота си, като нейните малките остават с нея в продължение на година и половина след периода на отбиване, което обикновено е 6-8 месеца. Женските черни мечки обикновено стават полово зрели след около 2 години от раждането, но понякога могат да се размножават след година, когато младите им починат по различни причини.

Препоръчано

Животни, които започват със S
2019
Какъв тип управление има Чад?
2019
Най-големите ледници / ледени шапки в Исландия
2019