Черноопашато прерийно куче: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Черноопашати прерийни кучета ( Cynomys ludovicianus ) са членове на семейство катерици, Sciuridae . Определящата характеристика на тази фамилна група е, че те са малки до средни гризачи и включват и катерици. Те се намират в Големите равнини, които покриват Северна Америка от Мексико до Канада. Черноопашатите прерийни кучета, подобно на името им, имат черни опашки, както и тънки тела с по-светли крака. Тяхната дължина варира от 14 до 17 инча като възрастни, със зряло тегло от 1, 5 до 3 паунда. Няма силни различими характеристики, които да разделят половете, въпреки че мъжете обикновено са по-тежки от жените. Тяхната козина се изпича два пъти годишно, когато сезоните се променят, а летните палта са по-леки от зимните.

Диета

Черноопашатите прерийни кучета са сред най-обикновените ядат в царството на животните. Те са много специфични за етапите, в които ядат различни растения, и адаптират диетите си към промяната на сезоните. През зимата те рядко рискуват да излязат от подземните си дупки, затова предпочитат да се хранят на подземни корени по това време. През летните месеци по-голямата част от храната им се състои от различни треви. Те получават голяма част от хидратацията си и от растенията, особено от равнинните бодливи круши. Тревисти растения съставляват най-голямата част от диетата си, допълнена със семена, корени и насекоми като скакалци.

Хабитат и ареал

Техният природозащитен статус ги посочва като вид от „най-малката загриженост”, което показва, че те са на много добро ниво на населението. Черноопашатите прерийни кучета са били обитатели на много повече от Северна Америка, отколкото днес, от Мексико до Канада. Те все още могат да бъдат открити в Мексико, САЩ и Канада, въпреки че популациите им са много по-малки и техните местообитания са разпокъсани. Тъй като местообитанията им са пасища, които се използват за земеделие, те са претърпели много разрушения на местообитанията. Те живеят в прерии, обхващащи западната половина на континента, правейки домовете си под земята. Вероятно затова е важно те да имат плоскост над тях, за да служат като покриви. Най-голямата заплаха за прерийните кучета е унищожаването на техните местообитания, за да бъдат преобразувани за използване в стопанствата. Те се считат за основен вид, защото играят такава жизненоважна роля в техните екосистеми. Техните дупки осигуряват жилища на различни видове други животни, включително черни крачета, ровящи сови и тигрови саламандри. Много различни видове разчитат на тях като важен източник на храна, за да запазят собствените си популации стабилни. Тези хищници включват койоти, орли и същите черноножки порове, които споделят дома си с тях.

Поведение

Гризачите са известни със своите игриви и любопитни личности, а черноопашатите прерийни кучета не са изключение от това. Те са много социални и любящи животни. Те живеят в семейни единици, наречени котерии, обикновено съставени от един мъж, няколко женски и тяхното потомство. Тези котерии живеят в големи групи, съчетаващи създаването на големи колонии на прерийни кучета в подземни дупки. Тези дупки са много сложни, с различни зони, предназначени за разсадници, за спане, за хранене и за премахване на отпадъците. Има различни отвори към дупките, обикновено с "изглед" стаи близо до изходите, където черноопашатите прерийни кучета могат да пазят охрана отвън. Те общуват помежду си чрез звучене на различни кори, които означават различни хищници. Те също така комуникират, като си дават взаимно така наречените "целувки" на прерийни кучета - форма на натрапване, която се използва, когато се поздравява.

репродукция

Женските черни опашки от прерийни кучета започват да се нагряват през март. По това време черноопашатите прерийни кучета продължават да се чифтосат под земята, като сезонът на чифтосване завършва в началото на май. Женските са бременни за период от 33 до 38 дни, като всичките им малки са родени до края на май. Обикновено между 3 и 4 малки са малки, но е известно, че черноопашатите прерийни кучета раждат до 8 малки в рамките на едно легло.

Препоръчано

Какво е триенето на разстоянието?
2019
Кой е президентът на Франция?
2019
Най-северните селища в САЩ
2019