Факти на Бъфало: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Американският бизон (Bison bison), или бизон, се счита за най-голямото сухоземно животно, живеещо в Северна Америка днес. Мъжкият бивол може да нарасне до шест фута, измерен от копитото до рамото. Тези „бикове“ могат да тежат между 1000 и 2000 паунда. От друга страна, типичен женски бизон ("крава") може да достигне до пет фута височина и може да тежи между 800 и 1000 паунда. Козината на американския бивол е кафява, дълга и рошава, а под брадата му има брада и грива. Дългата му опашка има отличителен къс коса в края си. Главата на животното е много голяма, с два къси черни рога, а буйволите притежават голяма гърбица на раменете си.

Диета

Въпреки страховития си вид, американският бизон е задължителен тревопасен. Биволиците са плодотворни пашуващи животни, които обикновено се хранят с голямо разнообразие от треви, билки и острици. Понякога се виждат и яденето на плодове и лишеи. Те повтарят храната си и след това я дъвчат като преживяване, преди да я погълнат, както и други бозайници от преживни животни. През зимата бизоните изчистват снега, за да достигнат растителност с помощта на големите си глави и здравите копита.

Хабитат и ареал

Американският бивол може да се намери в равнините, речните долини и прериите в по-голямата част от Северна Америка. Те мигрират заедно в групи, познати като стада. Някога те са живели на големи равнини в Северна Америка и са много важни за индианските общества, които използват всяка част от труповете си за храна, дрехи, инструменти, съдове за съхранение и материали за подслон. За съжаление, около 50 милиона биволи са били убити за спорт, козина и храна през вековете след европейската колонизация в родния им ареал, като по този начин отказват на местните американци в тях най-значимите източници на храна и повечето други нужди от ежедневието. Поради тази причина броят на бизоните бързо намалява до само няколкостотин силни. Понастоящем те са леко отскочили и около 200 000 бизона са живи, разпръснати по ранчото и резерватите за диви животни. Много бизони се отглеждат в големи мащаби за своите търговски жизнеспособни перспективи за производство на месо. Хибридни кръстове между американски бизон и едър рогат добитък се наричат ​​beefalo, докато хибридите на едрия рогат добитък и европейските бизони, или wisents, се наричат ​​"zubron".

Поведение

Американски бизон почива по време на затопляне на деня, дъвчене на преживяването или валящи се в кал и мръсотия. Често е много активен в ранните сутрешни часове и в късния следобед, когато температурите са по-студени, но все още има светлина. Стадото на биволите не е еднакво, а съответните популации на различни райони могат да се състоят от съвсем различни групировки. Такива контрастни групи могат да бъдат наблюдавани в смесена група от 20 жени и млади мъже в една област, докато групата на всички мъже до 20 години също може да живее заедно наблизо. По-често обаче, възрастните мъже и жени обикновено остават разделени, освен по време на размножителния период. Всяка група мъжки бизон ще бъде водена от алфа мъж, докато доминиращата жена ще доведе до група от крави с пола.

репродукция

След като женският бизон достигне между две и три години, те ще бъдат готови да се чифтосат. Мъжете, от друга страна, може и да не са готови да се чифтосат до навършване на шест години. Брачният сезон на Bison започва през юли и завършва през септември. По време на сезона на чифтосване мъжът Bison ще следи женските групи и ще избере партньор за чифтосване, след което мъжките "склонни" към избраните от тях женски. Мъжът се грижи за жената, като остава между жената и останалата част от нейното стадо. Този етап може да продължи само от няколко минути до няколко дни. Ако жената не иска да се чифтосва с мъжа, тя ще го изостави. Мъжете ще сплашат и понякога ще наранят други мъже, които се опитват да се доближат до жена, която в момента се поддържа. Борбата с мъжки бизони може да включва заключване на рога, главата и блъскането. Около девет месеца след успешно размножаване женската бизон обикновено ражда едно теле и тя ще остане в изолирана зона, за да роди. Новороденото теле е с червеникавокафяв цвят и те могат бързо да стоят след раждането си, а майката и бебето й ще останат напълно изолирани няколко дни след това. В рамките на два месеца едно теле ще развие роговете и плешките си и до седмия си месец телето обикновено ще бъде отбито.

Заплахи

Основната заплаха за буйволите са безпогрешно безотговорни хора. Чрез различни индиректни и преки начини, човешките дейности, които се срещат в домовете на Bisons, често не им позволяват да живеят като диво животно и да се занимават с техните жизнени, естествени роли в техните пасищни среди. Макар да има малък шанс, че бизоните ще изчезнат поради широко разпространеното животновъдно стопанство и мерките за запазване на животни, те се считат за „екологично изчезнали“, тъй като днес почти никой американски бизон не живее безпрепятствено от човешки дейности на открито. Повечето от известните им земи са вече извън границите поради опозицията на животновъдите. За съжаление, изглежда, че дните на големи стада диви бизони, които се разхождат в северноамериканските Велики равнини, вече са изчезнали.

Препоръчано

Основни религии във Виетнам
2019
Какво представляват седиментните скали?
2019
Какво е националната авиокомпания на Аржентина?
2019