Факти на Червената панда: Животни от Азия

Физическо описание

Прочетената панда е малък, дървесен бозайник. Въпреки че споделя името си с черно-бялата гигантска панда, те всъщност не са тясно свързани. Червената панда е много по-малка и обикновено нараства до размера на обикновена домашна котка. Има червеникаво-кафява козина, забележително дълга и гъста опашка и къдрава походка с къси предни крака. Нейната опашка не само осигурява баланс на тялото, но и служи като естествен камуфлаж. Той също има разширена кост на китката, която помага с хватката. Дължината на главата и тялото на червената панда обикновено е от 20 до 23 инча, а опашката сама е от 11 до 23 инча. Мъжките средно растат и тежат между 8, 2 и 13, 7 паунда, което е малко повече от женските, които тежат от 6, 6 до 13, 2 фунта.

Диета

Въпреки че червените панди проявяват особена любов към бамбука, те всъщност са всеядни. За разлика от гигантската панда, те ядат много други храни, освен бамбук, включително плодове, жълъди, корени, гъби и яйца. Те могат също да ядат малки бозайници и птици. Те търсят храна по земята или през дърветата. Тъй като не могат да усвоят целулозата, те трябва да консумират голям обем бамбук, особено издънки и пресни листа, за да оцелеят. Друг любопитен факт за тяхната диета е, че те са единствените, които могат да опитат изкуствени подсладители.

Хабитат и ареал

Червената панда споделя дъждовното, високопланинските горски местообитания на гигантската панда, въпреки че има по-широк обхват. Те предпочитат умерените гори около Хималаите. Те могат да бъдат открити в планините на Непал, Северна Мианмар, Южен Тибет, както и в централен Китай. Естествените местообитания на червените панди се влошават поради обезлесяването, урбанизацията и други прекомерни човешки дейности. Тъй като все повече гори са унищожени от дърводобив и безотговорни земеделски практики, техният брой днес продължава да намалява. По тези причини те са класифицирани като "застрашени" от червения списък на IUCN 3.1. В резултат на това те са защитени от националното законодателство в страните в техните граници.

Поведение

Червените панди са териториални и маркират териториите си с урина и слаба мускусна миризма от аналните жлези. Те обикновено са срамежливи и самотни, освен когато се чифтосват. Поради нискокалоричните си диети те са предимно неактивни и прекарват много време в сън. Въпреки това, те са отлични катерачи и често живеят и спят на дървета. Те са предимно активни от здрач до разсъмване, докато до голяма степен са заседнали през деня. Всъщност те често не правят почти нищо, освен да спят и да се хранят. Когато са изправени пред опасност, те често се опитват да избягат, като се катерят по дърветата.

репродукция

Двата пола на червените панди взаимодействат един с друг по време на чифтосването. Мъжете и жените са склонни да се чифтосват с повече от един партньор по време на всеки сезон на чифтосване, което е от средата на януари до началото на март. След период на бременност от 112 до 158 дни, жената ражда в гнездо от средата на юни до края на юли. Котилото обикновено е между един и четири млади по размер. Бебетата се раждат слепи и глухи, с тегло от 3, 9 до 4, 6 унции. След раждането майката изчиства бебетата си и прекарва по-голямата част от времето си с тях, докато рядко има помощ от мъжките. Бебетата ще отворят очите си след около 18 дни и ще останат в гнездата на майките си, докато се роди следващото постеля.

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019