Факти на гигантски панда - животни от Азия

Физическо описание

Гигантската панда е член на семейството на мечките. Има черно-бял, дебел вълнен покрив, покриващ тялото на тялото му. Преобладаващо черната кожа междувременно покрива очите, муцуната, краката, раменете и дългите му кости. Възрастните гигантски панди тежат до 330 паунда. От носовете им до задните части, те са дълги 150 сантиметра (59 инча), подчертани от опашка от 10 до 15 сантиметра. Височината им до рамото е около 90 сантиметра. Гигантската панда е всеядна и яде главно растения, допълнени с дял от месо от птици и малки гризачи.

Диета

Бамбукови листа, стъбла и леторасти съставляват 98% от диетата на гигантската панда. Но тъй като пандите имат храносмилателни системи, подобни на тези на месоядното животно, те могат и също така понякога да ядат малки гризачи, птици и дребни бозайници, известни като "Пикас". Ежедневно, възрастен гигантски панда ще консумират от 26 до 84 килограма бамбук, за да посрещнат енергийните си нужди. Гигантските панди получават храна чрез нахлуване през бамбукови гъсталаци в естествените си местообитания. Използвайки техните удължени китки, които действат като палци, те изтръгват бамбук и се хранят с неговите стъбла, издънки и листа. В течение на един типичен ден, гигантската панда ще прекара забележителни 12 часа ядене.

Хабитат и ареал

Идеалното местообитание за гигантската панда е това на умерена широколистна гора или смесена гора, особено тези, които се намират в техния роден югозападен Китай. Преобладаващото гигантско население в дивата природа днес се разпространява в 20 изолирани участъка от бамбукова гора, които са разделени между шест планински вериги на провинциите Китай, провинциите Сичуан, Шанси и Гансу. Други, по-малки групи се намират в планините Миншан и Цинилин. Загубата на местообитания за обезлесяване, разширяване на човешкото население и бракониерство са основните заплахи, пред които е изправена гигантската панда днес. Благодарение на тези заплахи и други, гигантската панда е включена като "застрашена" и е един от най-редките мечки в света днес. Според WWF, който проведе последното преброяване на гигантската панда през 2014 г., 1864 членове на вида остават в дивата природа днес.

Поведение

Гигантската панда води самотен начин на живот. Той е до голяма степен мирен и избягва конфронтацията, но те ще се борят, ако те или техните малки са застрашени. Гигантската панда използва своята физическа сила и мощни челюсти и зъби, за да се бори с гърба си. Макар и обемист на външен вид, гигантската панда може да се катери по дърветата и да плува доста бурно. На 6-месечна възраст малките на гигантската панда вече могат да се изкачват по дърветата. За разлика от други породи мечки, гигантската панда не зимува по време на зимата. Когато ядат, те приемат седяща поза с протегнати пред тях задни крака. Гигантската панда маркира териториалните си маршрути чрез пръскане на урината, дърветата и попиването на предмети.

репродукция

Гигантската панда е сексуално активна по време на размножителния период, който продължава от март до май, а репродуктивността е около едно куче на всеки две години. Типичното дете достига полова зрялост на възраст между 5, 5 и 6, 5 години. Гигантските панди имат силно обоняние, което мъжете ще използват, за да се избягват един друг, както и да намират женските "в топлина" (по време на техния цикъл на Еструс) за чифтосване. Жена може да се чифтоса с няколко мъже, които се състезават за нея в продължение на 2 до 4 дни. Периодът на бременността продължава между 95 и 160 дни и те обикновено доставят само едно дете. Близнаците, обаче, са по-склонни да бъдат родени в плен, където изкуственото осеменяване често се използва за импрегниране.

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019