Факти на Калифорния Кондор: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Калифорнийският кондор е класифициран като нов свят лешояд и с размах на крилата от 8-10 фута в ширина, е най-голямата северноамериканска сухоземна птица. Оперението на възрастен калифорнийски кондор е изцяло черно, с изключение на бяла ивица, разположена от долната страна на всяко крило. Междувременно, младите птици са с по-тъмен кафяв цвят. Подобно на други видове лешояди, главата на калифорнийския кондор е оголена от пера и е опасна от внушителен, закачен клюн. Краката му са като цяло сивкави и за разлика от други лешояди, ноктите й са относително тъпи и затова са по-подходящи за ходене от лов.

Диета

Като чистач, основната част от диетата на калифорнийския кондор е „мършата“, разлагащата се плът на вече мъртви животни. Нейните предпочитани ястия идват от големи, сухоземни бозайници, като кози, едър рогат добитък, прасета, коне и дори диви пуми и мечки. Въпреки това, те понякога ще се хранят с трупове на по-малки бозайници, като зайци, лисици и койоти. Освен това, ако тяхното местоположение позволява, дори и морските бозайници като китовете и морските лъвове могат да се появят в менюто на кондорите. Тъй като те нямат обоняние, калифорнийските кондори намират храната си като гледат небето на други мършояди, като орли и други видове лешояди.

Хабитат и ареал

В миналото калифорнийските кондори процъфтяваха по цялото американско югозападно, както и по западното крайбрежие на САЩ. Днес обаче те се смятат за критично застрашени и техният обхват е намален до няколко малки джоба в Калифорния, Аризона и Юта. В тези региони кондорите могат да бъдат открити в скалисти храсти и иглолистни гори. Техните гнезда, междувременно, обикновено са построени на върха на дърветата, или в лицата на големи скали. В момента има две светилища, посветени на възстановяването на кондора в Калифорния. Това са светилището на Сискок Кондор в пустинята Сан Рафаел и светилището Сеспе Кондор в Националната гора на Лос Падрес, съответно в окръзите Санта Барбара и Вентура.

Поведение

Калифорнийските кондори прекарват по-голямата част от времето си в полети в търсене на храна. Докато летят, те са известни с това, че достигат почти 60 мили в час и постигат зашеметяващи височини над 15 000 фута. Птиците имат сложна социална структура, често оперираща в групи, при които редът на кълване и командната верига се установяват чрез езика на тялото и редица съскане и грухтене. Този ред на кълване е най-видим, когато се хранят, тъй като доминиращите птици ще се хранят преди по-нисшите. Извън хората, птиците имат много малко природни заплахи. Въпреки това, те са известни с това, че се бият и биват убити от златни орли в близост до спорния източник на мърша.

репродукция

Калифорнийските кондори обикновено достигат полова зрялост на възраст от шест години. В този момент те ще започнат да търсят другар. За да привлекат приятел, мъжките кондори ще покажат шоу, като обърнат главите си в червено и ще издухат перата си. Щом жената бъде ухажвана от този дисплей, чифт ще стане съпруг за цял живот. Двойката ще построи гнездо на върха на дърво или скала, където женската ще постави едно яйце на всяка втора година, между януари и април. 53-60 дни по-късно, яйцето ще се излюпи. Младата птица ще обикаля с родителите си до две години, преди да се отправя сама. В този момент родителите обикновено ще създадат ново гнездо и ще отгледат друга млада птица. Това може да продължи за по-голямата част от живота на птиците, което може да продължи до невероятни 60 години.

Препоръчано

Какво е зъб и кои животни имат зъби?
2019
Какво представлява конвергентната граница?
2019
Коя страна произвежда най-много бежанци?
2019