Факти на Карибу: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Карибу, обичайното име на Rangifer tarandus, е див вид елен. Те принадлежат към голяма група копитни копитни бозайници от Ордена, които включват и свине, хипопотами, камили, жирафи, антилопи, лами и много други сухоземни, копитни животни. Някои дефиниции включват също някои морски бозайници от тази група, а именно китовете. Карибутата са кафяво кафяви с бяла врата, кръста и краката и често имат време фланг. Те обикновено са с дължина около 1.2-2.2 метра и са високи 1.2-1.5 метра на рамото. Те често тежат между 318 и 600 килограма. Тяхните палта са дебели, къси и оцветени в кафяво през лятото и сезонно засипват след по-студените зимни условия. По голямата част от Аляска тези животни са по-малки, отколкото в други части на света. Въпреки това, всички Карибу варират значително по цвят и размер между половете, а мъжките (бикове) обикновено са значително по-големи от жените (крави). Нещо повече, роговете от възрастни „бикове“ са масивни, докато тези на възрастните „крави“ са къси и обикновено по-неправилни и тънки.

Диета

Както повечето мигриращи стадни животни, Карибу трябва да продължат да се движат, за да намерят адекватна храна, а понякога дори трябва да покриват много дълги разстояния едновременно. Тези животни се хранят предимно с лишеи през зимата, когато тяхната „зелена“ диета от живи растения, листа от върба и брези, треви и острици стават оскъдни. При пребиваване на богата земя, възрастен карибу може да яде 5 килограма храна всеки ден. Те са животни, добре приспособени към живота в тундрата. Те притежават кожа и кожа толкова дебела, че при мигрирането им се дава възможност да прекосяват крайбрежните реки.

Хабитат и ареал

Това арктическо създание се смята за северноамерикански, но може да се открие и във Финландия, Норвегия и Гренландия. В Европа карибута се нарича „северни елени“, но всички карибу и северни елени по света се считат за част от един и същи вид. Днес се изчислява, че около 950 000 карибута живеят по целия свят, много от които са изправени пред множество заплахи, особено от климатичните промени, които засягат Арктика и субарктическите региони повече от всяка друга област на земята. Тези животни също са застрашени от гъстота на населението, хищничество от вълци и мечки от гризли, както и от огнища на болести. Независимо от това, настоящият природозащитен статус на Карибус е “най-малко загрижен” по отношение на заплахата от изчезване. Въпреки, че размерите на стадата са в упадък в много от техните местни местообитания, те се въвеждат във все повече и повече места, които никога преди не са били наблюдавани в дивата природа.

Поведение

Рогата на карибутата растат по-напред, отколкото нагоре и навън, а карибутата ги използва, за да копаят в снега през зимните месеци. Те имат големи копита, които често използват като инструменти за копаене в замразена тундра, особено в суровите северни страни. Техните копита трябва да бъдат доста големи, достатъчно големи, за да поддържат големи животни върху снега и да служат като лопатки, които могат ефективно да ги преместят през ледените води. Те използват копитата си като лъжички за копаене през снега, докато търсят храна. Остри ръбове на копитата са много полезни за тези животни, защото те им позволяват да копаят в твърд лед и дълбоко замръзналите повърхности на почвите от тундрата.

репродукция

Времето за чифтосване на карибута се среща през есента и сезона на отелване през пролетта. По-конкретно, мъжете се борят за достъп до жени. Всъщност най-доминиращите са в състояние да съберат до 15-20 жени, за да се чифтосат. Мъжът спира да яде през това време и губи голяма част от резервите си. Женските са готови да раждат през май или юни и обикновено раждат едно теле. Освен това, карибута са единствените видове елен, в които и мъжките, и женските растат рога. Всяка година те хвърлят рогата си и през следващата година отглеждат нови.

Препоръчано

Колко видове водопади има?
2019
Какво е езеро лава?
2019
Бирмански факти за питон: Животни от Азия
2019