Факти на койот: животни от Северна Америка

Физическо описание

Койот е научно известен с биномиалното си наименование Canis latrans и места сред едно и също семейство като домашни кучета, лисици и вълци. Има около двадесет подвида в общия вид койот, включително равнините, мексиканците, Салвадор и планинския койот. Всеки от тези подвидове притежава незначителни разлики в моделите и размера на козината, които ги различават един от друг. Поради наличието на толкова много подвидове койоти, трудно е да се каже, че специфичните физически характеристики са често срещани сред видовете като цяло. Има обаче няколко общи черти. Те включват размери на койоти, с дължина на носа до опашката от 0, 9 до 1, 35 метра за възрастни койоти. Мъжките са малко по-дълги от жените на същата възраст. Диапазонът на теглото за мъжките койоти е 8-20 кг, а за женските - 7-18 кг. Цветът на кожата на койотите варира в зависимост от възрастта, подвида и физическото местоположение на койот. Често срещаните основни цветови модели са червени или кафяви. Допълнителни маркировки на разпръснати черни, бели или сиви ивици и петна в неправилни форми осигуряват още по-голямо разнообразие. Койотът има тънка глава с остър нос и изпъкнали уши. Опашката на зрял възрастен койот обикновено е между 40 cm и 46 cm. Друга отличителна черта е, че опашката обикновено е обърната надолу, докато койотът се движи.

Диета

Койотчетата разчитат на мляко от майка си през първите два месеца от живота си. След отбиването, отглежданите койоти са чисто месоядни. Основната им плячка включва малки животни като катерици и диви зайци. Те улавят плячката си, като атакуват отпред и хапят вратовете си, за да кървят малките животни. Други от списъка им с плячката включват диви животни и малки гризачи като мишки. Поради малкия размер на тези животни койотите обикновено ловуват сами. Те също атакуват добитъка, като овцете са начело в списъка си с цели и претърсват добра сделка за вече мъртви трупове на почти всичко, с което могат да се сблъскат.

Хабитат и ареал

Жилището на койот се нарича ден. Те могат да живеят там сами, във временни пакети или в ядрени семейни единици. Койотът е роден в Северна Америка. Те се считат за “най-малко загрижени” по отношение на застрашеността, предвид широкото им разпространение и голямото население в този регион. Въпреки че преди европейската колонизация и койотски селища бяха съсредоточени в сегашния американски югозапад, Великите равнини на Канада и Съединените щати, както и северната част на Мексико, 19-ти и началото на 20-ти век видяха, че се разпространяват в почти целия континент. Голяма част от това е резултат от по-малък брой по-способни хищници, като вълци, които присъстват поради превъзходство, и койоти, които засягат бившите си области.

Поведение

За разлика от повечето членове на семейството на кучетата, койотите не разчитат на опаковки или семейни единици за оцеляване. Също така те са значително по-малко агресивни, което се вижда в избора на по-малка плячка и склонност да се претърсват колкото е възможно повече. Те обаче стават агресивни, когато става въпрос за борба за териториално господство, въпреки че обикновено не са за правата на чифтосване с други койоти. Койотите общуват с различни звуци на лай, както и с физически сигнали. За такива цели се използват и хормони и аромати (феромони), особено по време на чифтосване.

репродукция

Койотите са изключително моногамни и обикновено живеят в ядрени семейни пакети. Сезонът на чифтосване обикновено се среща в средата на зимата. Женските, когато са „в топлина”, освобождават аромати, които ще привлекат няколко мъже. За разлика от повечето други диви животни, няма борба за нейното одобрение. След като жената направи своя избор, другите мъже ще се оттеглят, оставяйки двойката да премине през период от два до три месеца, който може да бъде сравнен с ухажване при хората. Такива модели не са често срещани в животинското царство. След копулация, бременността обикновено отнема 63-дневен период, завършващ с това, че малките се доставят в рова. Отнема около три или четири месеца, за да могат малките да излязат от рова и да станат независими.

Взаимодействия с други видове

Койотите са в постоянна конкуренция със сиви вълци и червени лисици, които имат подобно разпределение и диета. Обикновено атакуват лисиците, но се оттеглят от вълците. Cougars и bobcats също са техните естествени врагове. Въпреки общите убеждения, койотите, а не вълците или планинските лъвове, убиват повече животни в САЩ, отколкото всеки друг хищник. Койотите са успели да оцелеят, въпреки нарастващото човешко население в Северна Америка. Това се дължи отчасти на регулирането на лова на койот. В миналото западните заселници понякога са ловували койоти за месото си, макар че по-често го правят за доходоносни приходи в търговията с кожи. Макар и рядко, атентатите на койот върху хората са документирани, въпреки че те често не завършват със сериозни наранявания при смърт. Съществуват доказателства, че предколониалните американски култури могат да имат опитомени койоти, въпреки че практиката днес е рядкост.

Препоръчано

Основни религии във Виетнам
2019
Какво представляват седиментните скали?
2019
Какво е националната авиокомпания на Аржентина?
2019