Факти на Meerkat: Животни от Африка

Физическо описание

Сурикатите, известни също като "suricates", са доста комични изглеждащи същества, които, въпреки че изглеждат като кръстоска между прерийно куче и малка котка, всъщност са част от семейство Mongoose. Тези миниатюрни бозайници обикновено тежат около два килограма и са високи около 12 инча, с опашки, дълги между седем и половина и девет и половина инча дълги. Тези същества са добре известни с това, че стоят на задните си крака, докато наблюдават околностите си. По този начин те използват своите силни тревожни очи и постоянен, винаги бдителен поглед. Сурикатите имат отличителни тъмни петна около очите си, които им помагат да отсекат суровите отблясъци от африканското слънце. Животните също са снабдени с дълги, неприбиращи се нокти, които им позволяват да ровят в прашната земя.

Диета

Като всеядни, сурикатите могат да консумират всякакъв вид растения, както и животински материал за хранителни цели. Тяхната типична диета е съставена от различни плодове, храсти, паяци, насекоми, охлюви, гущери, птици и гризачи. Интересно е да се отбележи, че зрелите сурикати са имунизирани срещу обикновено смъртоносната отрова, открита в скорпионите, като по този начин те имат уникалната способност да се хранят на тези опасни паякообразни, без да страдат от лоши ефекти. Сурикатите са хитри същества, които използват силно настроената миризма, за да търсят и намират плячката си. Подобно на повечето от техните дейности, сурикатите ловуват като групи, като един член поема ролята на наблюдател, за да гарантира безопасността на останалата част от групата, или "тълпата".

Хабитат и ареал

Въпреки че сурикатите са популярни обитатели в много зоологически градини по целия свят, в природата тези отличителни животни са само роднини на сравнително малка част от нашата планета. Тези същества произхождат от южната част на континента Африка. По-конкретно, те могат да бъдат намерени в пустошта на пустинята Калахари в Ботсвана, части от Намибийската пустиня в Намибия, както и в страните от Южна Африка и Ангола. Няма голям брой видове, способни да оцелеят в сухите условия на тези пустинни среди, но отчасти поради техните умения за владеене, сурикатите са много подходящи за живеене в суровите сухи условия, присъщи на такива предизвикателни пейзажи.

Поведение

Сурикатите са социални животни, които живеят заедно в групи в подземни тунели. Те често се виждат в характерните им изправени позиции, които служат, за да позволят на животните да пазят своите членове на семейството и други членове на групата. Това действие е необходимо за оцеляването на тези т. Нар. Тълпи, защото сурикатите често са жертва на големи птици, които имат огромна физическа сила да ги надвият, да ги изнасят и да ги изядат. Сурикатите живеят в групи от 20 до 50 члена, наричани също банди, и се ръководят от доминираща двойка, известна като "алфа двойка". В дивата природа тези африкански животни живеят до около осемгодишна възраст. В плен обаче продължителността на живота им може да се увеличи до 13 години.

репродукция

Средно сурикатите раждат от 2 до 4 малки на година. Въпреки това, женски сурикат може да има до осем бебета едновременно. Периодът им на бременност продължава осем седмици, а действителният процес на раждане се извършва в рамките на техните собствени системи за изкопаване. При раждането сурикатите не могат да виждат или чуват и могат да пият само мляко през първите три седмици от живота си. Отглеждането на потомството (познато още като кученца) е съвместна дейност, както с майките и бащите, така и с братята и сестрите, които участват в грижата и обучението на новородените. Сурикатите достигат зряла възраст на около една година и половина.

Препоръчано

Къде се намира каскадния диапазон?
2019
За какво е известна Северна Каролина?
2019
Странния остров на кукли в Мексико
2019