Факти на ондатра - северноамерикански животни

Какво представляват ондатрите?

Ондатра (Ondatra zibethicus) са местни за Северна Америка и единственият вид в рода Ondatra, който от своя страна е единственият род в племето Ondatrini. Ондатрата са най-големите членове на семейството Cricetidae в суперсемейството Muroidea на ордена Rodentia. Благодарение на тяхната "мускусна" миризма, подобен на плъх вид и думата "ондатра", която е близък омоним към името на вида в езиците на Алгонкин, те са били дарени с английското общо име, което те все още носят. Биномиалното наименование на ондатрата, междувременно, идва от нео-латинизирането на местното име на Wyandot за животното (ondathra) в името на рода Ondatra, а името на вида zibethicus, идващо от латинската дума, описваща „мускусния аромат“ от „civet“ животни в хищника на Ордена. Възрастните ондатрата обикновено имат дължина на тялото от около крак дължина от главата до задника, опашката, която е с дължина приблизително около един крак, и телесно тегло около 3 килограма. Въпреки плътните, компактни форми, ондатрите имат главички и къси уши, подобни на тези на по-малките гризачи. Докато много ондатри се характеризират с тъмна махагонова козина и жълтокафяв корем, те всъщност могат да бъдат различни цветове - от черно до албино с розови очи. Мускурата на ондатрата отдавна е ценена от модата и от онези, които ги снабдяват и продават така, а хората, които ловуват и ловуват ондатрата, често ги намират за лесни животни за проследяване. Те не само оставят отличителни следи, тъй като пътуват през мокра земя, но и оставят още по-отличителна линия на пистата в пясъка и над земята, тъй като дългите им опашки се плъзгат по земята.

Какво ядтраците ядат (и какво им харесва да ядат)

Ондатрата консумират почти чисто вегетарианска диета, показваща особена склонност към дъвчене на рога и друга водна растителност. По време на много студено време и други времена на недостиг на храна, те понякога ще консумират и водни и земноводни животни, особено малки риби, миди и жаби. Поради големите си популации и широка диаспора, ондатрите са важни хранителни източници и за много други животни. Всички видове месолюбиви животни, включително големи риби, грабливи птици, влечуги и диви котки и кучета, консумират редовно ондатрата. Освен това, месото и козината от ондатрата отдавна се използват от индианските народи.

Окръжна среда

Благодарение на техния бърз растеж и качеството на кожите, отглеждането на търговска ондатра става популярно с времето и животните се въвеждат за такива цели в много области извън техния естествен ареал, често с нежеланите последици от разрушаването на околностите, които са направили своите нови домове вътре. Днес ондатрите живеят не само в Канада и САЩ, но и в Албания, Аржентина, Австрия, Беларус, Белгия, България, Чили, Чехия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гибралтар, Унгария, Италия, Япония, Латвия, Литва, Мексико, Молдова, Монголия, Нидерландия, Полша, Румъния, Руската федерация, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария и Украйна. В много от тези райони те се считат за инвазивни видове и се третират като вредители. Тъй като влажните зони се влошават от изменението на климата, човешкото развитие и строителството, химическия отток и други замърсители, разпространението на ондатрата заплашва да изчерпи ресурсите на много влажни зони в голяма част от Северното полукълбо. По-специално, дейностите на ондатрата, които се изнасят, често влошават ерозията на речните брегове и се отровят на много места като обикновени неприятности. Това е особено проблематично в райони на Европа, Азия и Южна Америка, където те са се превърнали в инвазивен вид. Проблемът се влошава от недостига на естествени хищници на гризачи в тези райони поради прекаленото нарастване. С това каза, с тяхната способност да се адаптират към почти всеки климат, където водата е налице, техните големи и чести размери носилки, както и разнообразната диета от ондатрата, тези гризачи едва ли скоро ще имат заплаха от дестабилизация на популациите им.

Живот в влажните зони

Ондатрата има редица адаптации, които им позволяват да процъфтяват във водни среди и могат да оцелеят оставайки потопени в продължение на почти 20 минути в даден момент и да оцелеят. Независимо от факта, че техните гребъровидни крака биха били идеални за плуване, повечето от подводните двигателни сили на ондатрата произхождат от опашките им. Подобно на други водни бозайници, те са по-малко чувствителни към високите нива на въглероден диоксид, които се натрупват в кръвта си, част от причината да издържат такива дълги периоди без свеж въздух. Мускурите също имат резци, които остават извън устата си, дори когато са затворени, което им позволява да гризат под водата, докато задържат дъха си. Ондатрата често живеят заедно като „ядрено семейство“, състоящо се от майка, съпруга й и техните млади, въпреки че те обикновено са близо до други семейства в местните общности от ондатра. Те строят къща, наречена ложа, която е куполообразна, направена от близката растителност и кал. Ондатрата остава по-разпространена в открити водни зони, но при процъфтяващите езерца едва 40 може да живеят в един акър от влажните зони. Средната продължителност на живота е 1-3 години в дивата природа, но може да живее до 10 години в плен.

Умножаване като ондатра

Ондатрата обикновено се отглеждат от ранна пролет до края на лятото, като лъвският дял от младите се раждат между април и юни. Бременността продължава около 4 седмици, а бебетата са без козина и малки, с тегло по-малко от унция при раждането. Майките имат между три и шест младежи на кучило и имат две или три литра годишно. Ондатрата могат да плуват на възраст от три седмици и обикновено се отбиват около седмица след това време. Мъжете по същество нямат роля в отглеждането на младите, а майките правят това почти изцяло сами. Въпреки наличието на много стабилно население в техния естествен ареал, местните популации изпитват огромни колебания от сезон до сезон, като обикновено преживяват драматично покачване и последващ рязък спад на населението в цикличен модел, при който всеки цикъл продължава около десет години. В техния естествен ареал има много малко места, където популациите от ондатрата се считат за „изложени на риск“.

Препоръчано

Какво е триенето на разстоянието?
2019
Кой е президентът на Франция?
2019
Най-северните селища в САЩ
2019