Факти на овцете Bighorn: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Въпреки че има много подвидове, овцете Bighorn са едни от само два вида планински овце, които се срещат единствено в Северна Америка. Овните (мъжките) могат да нараснат с дължина между 5 фута, 3 инча и 6 фута (160 и 180 см) от носа до задника, докато овцете обикновено са по-малки, на около 5 фута (150 см) дължина. Мъжки овце от Bighorn могат да тежат до 280 килограма, като само роговете им са с тегло до 31 килограма (14 килограма). И овните, и овцете имат рога, въпреки че роговете на овните са по-големи и по-извити, достигайки дължина до 30 инча (76 сантиметра), като обиколката на кривата е до 15 инча (18 сантиметра). Рогът на овен може да служи като диагностична характеристика, за да покаже възрастта, подвида, здравето и дори историята на живот на животното.

Диета

Овцете Bighorn са тревопасни и дневни, което означава, че те са най-активни през деня. Техните диети могат да варират в зависимост от сезона, както и от местообитанията на всеки подвид. По време на сезоните с изобилие от храна овцете ще се хранят с треви, билки и острици. Тогава, по време на по-сурови сезони като зимата, овцете ще прекарват повече време в сърфиране и ще се хранят с по-твърди, дървесни растения като зайчетата. В подвидовете, живеещи в пустините, овцете Бигхорн ще ядат храсталачни растения и кактуси, и те ще получат по-голямата част от влагата си чрез храната си, въпреки че все още ще пътуват, за да посетят дупки за поливане веднъж на всеки няколко дни.

Хабитат и ареал

Разпространени в Северна Америка, овцете Bighorn могат да бъдат намерени в западните провинции на Британска Колумбия и Алберта в Канада, в западните и централните щати на Съединените щати и в северозападните щати на Мексико. Въпреки че овцете Bighorn се считат за вид от „най-малкото безпокойство” от Международния съюз за опазване на Червения списък на застрашените видове в природата, има няколко популации и подвидове, които всъщност са застрашени, въпреки че общата им популация е стабилна, с над 15 000 само в Канада. Заплахите, с които редовно се сблъскват овцете Bighorn, включват ловуване (което може да навреди на населението като цяло, което обикновено води до смъртта на доминиращи мъжки за разплод), загуба на местообитания и домашни животни, тъй като последните се конкурират за храна и разпространяват болести като респираторни заболявания към тях.

Поведение

Овцете Bighorn са социални животни, които живеят в стада. Овцете и агнетата живеят в по-големи стада до 20 индивида, а овцете живеят в по-малки групи от 2 до 5. През зимата овцете могат да се обединяват, за да образуват дори по-големи стада до 100 индивида. Овните и овцете ще живеят отделно през по-голямата част от годината, докато не настъпи брачният сезон. Овцете Bighorn могат да се движат до 15 мили в час (24 километра в час), докато се изкачват по склоновете на планината. Със своята забележителна увереност, те могат да използват скари с ширина не повече от 2 инча (5 см) като опора, от която да скочат от един перваз на друг, до 20 фута (6 метра), без проблем.

репродукция

През есента овните започват да се конкурират помежду си за правото да се размножават с овце, като си зареждат една с друга, често достигайки скорости над 20 мили в час (32 километра в час). Тези състезания могат да продължат 24 часа, докато един от мъжките се откаже, което обикновено е по-младото с по-малки рога. Овцете Bighorn не са моногамни, а женската ще приеме няколко овни в даден цикъл на еструса (когато е "в топлина"). Периодът на бременност на овцете трае от 5 до 6 месеца, след което те ще раждат от 1 до 2 агнета през пролетта. Женските агнета ще останат със стадата на майките си, докато мъжете ще напуснат групата, когато са на възраст между 2 и 4 години, за да се присъединят към стадо овни.

Препоръчано

Колко видове водопади има?
2019
Какво е езеро лава?
2019
Бирмански факти за питон: Животни от Азия
2019