Факти на речната видра: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Северноамериканските реки са големи в сравнение с повечето други полуводни бозайници, а възрастните могат да бъдат толкова дълги, колкото 5 фута и тежат повече от 30 килограма. Тяхната гъста козина е едновременно водоотблъскваща и ефективна изолация срещу температурни крайности. Видрите са стройни, еластични и гъвкави, което им служи добре за живот в подземни тунели, а водите, често задръстени от плаващи отломки и водни растения. Повечето са тъмнокафяви, с по-леки петна по гърлата и гърдите. За разлика от техните много къси крака по отношение на размерите на тялото им, опашките на видрите обикновено са около една трета от цялата им дължина. Видите принадлежат към семейство Mustelidae на месоядни животни, което включва росомахи, норки, порове, язовци и невестулки. Почти всички северноамерикански речни видри живеят във влажни зони в близост до водни басейни. Подобно на койоти, видри често са били изобразявани като „трикстерски“ герои в индийските народни приказки и митология. Тяхното научно наименование, Lontra Canadensis, означава „канадска видра”.

Диета

Докато видрите предпочитат да се хранят на бавно движещи се риби (които са по-лесни за улавяне), те също ще ядат риба-дивеч, ракообразни и мекотели, водни влечуги, земноводни, птици, насекоми и по-малки полуводни бозайници. Отрите обикновено се крият и започват изненада, атакувайки атаките си върху плячката си. Те могат да ядат по-малки убийства във водата, но да доведат по-големите до брега.

Хабитат и ареал

Източниците на северноамериканската река често се срещат в по-голямата част от подарктическата Канада, Аляска и в съседните Съединени щати, в северозападната част на Тихия океан и по крайбрежието на Атлантическия океан и Мексиканския залив. Докато северноамериканските речни вистри са доста високо разположени в хранителната верига, те всъщност имат няколко естествени хищници. Във водата, особено по крайбрежието на Персийския залив, крокодиловите влечуги са реални заплахи. Наземните хищници от видри включват черни мечки и различни видове котки и кучета, опитомени и диви. Въпреки получаването на природозащитен статут на „най-малка загриженост“, в по-голямата част от естествения му ареал Северноамериканската речна видра става все по-рядко срещана гледка. След векове на експлоатация на видри за техните търговски доходни палта, човешките дейности продължават да ги заплашват, макар че днес много от тези заплахи са косвени, а индустрията за улавяне на кожи е била променена вследствие на стопански ферми за кожи, потребителски предпочитания, екологично лобиране, и правителствени разпоредби.

Като хищник, добре развит в хранителната верига на влажните зони, северноамериканските речни вихри са особено податливи на токсини от околната среда, като селскостопански пестициди и изпускане на моторни превозни средства. Въпреки, че те могат да се влива в малките животни и риби, които видрите ядат в малки количества, те могат да се концентрират в самите видри. Тъй като видрите консумират голям брой други животни с ниски нива на токсини, те се натрупват в по-висока концентрация в видрите, тъй като много от тях бавно се отстраняват от тялото чрез екскременти и урина. Както всички влажни зони, видри са изправени пред нарастваща опасност от изчерпване на местообитанията и фрагментация, дължаща се на човешкото развитие, като строителство на пътища, жилищни подразделения и неустойчиви земеделски и горски практики. Изменението на климата също играе роля, тъй като някои влажни зони стават все по-сухи, други всъщност получават прекалено много дъжд, а покачващите се температури променят демографските показатели на флората и фауната във всички.

Поведение

Източниците на река в Северна Америка правят домовете си в подземни дупки близо до ръбовете на водите. Въпреки че загубата на местообитания и наличието на храна могат да принудят видите да мигрират на друго място, те обикновено остават поставени в едни и същи области от година на година. Използвайки различни удари с две крайници, четири крайника и гребни гребла, видрите са опитни плувци. Активни ровери и ловци през цялата година, видри са по-активни през нощта през топлите месеци, а през нощта през зимата повече. Постоянно в движение, речните видри могат да покриват до 26 мили (Маратон!) За един ден над сушата и водата, особено през лятото. Видрите са по-социални от своите росомахи, язовец и братовчеди с невестулка. Докато жените често живеят с младите си, групите мъже често се събират един с друг.

репродукция

Речните видри предпочитат да се чифтосат през зимата или в началото на пролетта и да достигнат полова зрялост на около две години. Копулацията може да продължи по-дълго от един час и може да се появи във вода или на сушата. Северноамериканските речни видри обикновено нямат партньори в живота и могат да се чифтосат с няколко партньори за един сезон. Въпреки че бременността продължава само около 2 месеца, женските видри често практикуват „ембрионална диапауза“, при която забавят имплантацията на сперматозоидите в продължение на 8-10 месеца. Поради това забавяне може да премине една година между размножаването и раждането. Размерите на котилата варират между 1 и 5 малки „видри“ и обикновено са отбити след 12 седмици от раждането.

Препоръчано

Шестте вида Quoll, намерени в Океания
2019
Световни лидери в производството на цариградско грозде
2019
Каква е разликата между залив, залив, залив и фиорд?
2019