Факти на сивия кит: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Сивите китове се считат за средно големи китове и обхващат до 14 метра. С тегло до 33 тона (30 000 килограма), те често се виждат покрити с бели петна, които всъщност се състоят от над 400 килограма паразитни раци и кишови въшки. Женските от този вид обикновено са по-големи от мъжките, макар че и двете са сходни по външен вид. Сивите китове нямат гръбни перки. Вместо това, те имат малка гърбица, последвана от шест до дванадесет задници. Те получават името си от оцветяването, което варира от светло сиво до тъмно въглен.

Диета

Като китов кит, горната челюст на сивия кит има около 300 филтриращи плочи, известни като "балеен", висящи от него. Сивите китове използват балената си като филтър, за да отделят храната си от други отпадъци. Те правят това, като се обръщат така, че едната страна на устните им да гледа към дъното на океана. Сивият кит след това дърпа езика си, създавайки вакуум и смучещи утайки и храна в устата си. Въпреки размерите си, сивите китове се хранят от най-малките животни, като консумират около 1 245 килограма храна всеки ден. Диетата им се състои главно от малки, подобни на скариди същества, наречени амфиподи, които живеят на кални морски подове. Като опортюнистични хранилки, те също ще ядат тръбни червеи, скариди, ларви на раци и други малки риби.

Хабитат и ареал

Днес сиви китове живеят в северните части на Тихия океан. Някога те обитавали и Северния Атлантически океан, но през 17-ти век са били ловувани до изчезване. Все още има над 20 000 индивидуални сиви кита в дивата природа, и със стабилен размер на популацията, сивите китове са изброени като вид на най-малкото безпокойство в Международния съюз за опазване на Червения списък на застрашените видове в природата. Най-голямата заплаха, пред която са изправени, остава човешки китоловци. С бавната си скорост и разпространението на крайбрежните зони, китовете Грей правят лесни цели за китоловната индустрия. Други заплахи за китовете включват замърсяването на океана (като например това от търговските риболовни съоръжения и нефтени разливи), шумовото замърсяване от морски кораби и сблъсъците с по-големи кораби и кораби.

Поведение

Обикновено сивите китове ще пътуват в „шушулки“, групи, които обикновено се състоят от не повече от три кита. Въпреки това, по време на миграционния сезон те могат да пътуват в шушулки с до 16 индивида. През лятото те живеят на север, където океанските дъна са богати на живот, но през есента и зимата сивите китове ще мигрират обратно на юг до Баха Калифорния, Мексико, където са техните места за размножаване. Туристите, които посещават техните места за развъждане, понякога могат да попаднат на определени китове, които са „приятелски настроени“, поне в смисъл, че ще плуват до лодки и ще позволяват на хората да ги докосват. Въпреки това, сивите китове също са придобили репутация на агресивност, когато са отделени от младите си, така че винаги трябва да се упражнява предпазливост при приближаването им.

репродукция

Чифтосването обикновено се извършва в сезонните места за размножаване на сивите китове, а периодът на бременността на жената може да продължи до 14 месеца, което й позволява отново да се върне в топлите лагуни на Мексико, където ще роди едно теле. Като бозайник телето ще бъде кърмено от майка си за около 6 месеца, тъй като остава в плитките води с нея. Тъй като има такъв широк диапазон от време, за да може индивидът да стане полово зрял, се предполага, че размерът е по-добър показател за половата зрялост при китовете, а не за възрастта. Като се има предвид това, изглежда, че сивите китове стават възрастни зрели възрастни, когато достигнат дължина от 11 до 12 метра.

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019