Факти от планински лъв: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Планинският лъв, наричан още Cougar, Puma, или Panther, е голямо, сухоземно животно, като повечето породи са от Северна Америка. След ягуара, той е втората най-голяма котка, както и една от най-страшните от всички бозайници, живеещи в дивата природа, в Западното полукълбо. Тя има кръгла глава с изправени уши. Предните му четвъртинки са мускулести и силни, със силна челюст, която е напълно оборудвана, за да притиска и събира храна по-голяма от себе си, като антилопа и елен. Краката му се характеризират с пет нокти на предните си лапи, всички от които могат да бъдат прибрани. На задните си лапи могат да се намерят четири нокти, с много по-големи предни крака, които са добре приспособени да запазят стягащото си хващане върху животни, от които някои са много по-големи от самите планински лъвове.

Диета

Планинските лъвове, като задължителни хищници, изискват много месен протеин, особено от предпочитаната от тях плячка на елени и сродни видове. Въпреки че те се наслаждават на големи копитни животни като елен, планинските лъвове също ще погълнат по-малки животни, като например миещи мечки, койоти и дикобрази. Животните, конете, планинските кози, малките насекоми и гризачите също са сред многото други животни, които кугата също ще изяде. Те са завършени ловци, които са най-ефективни през нощта или в здрач, и имат навика да се хранят с големи трупове в продължение на дни. Докато не ги приключат, те ще скрият убийствата си далеч от другите животни, включително и от собствените си животни. Те предпочитат шията, когато дават фатални ухапвания, и те са лукави, когато става въпрос за дебнене и следене на следващото им хранене.

Хабитат и ареал

В миналото векове и десетилетия, планинските лъвове са били намерени в дивата природа в САЩ. Въпреки това, в началото на 20-ти век, те бяха до голяма степен извадени от почти всичките им първоначални граници, особено тези в Източна и Средна Америка. През последните години, обаче, в много от държавите в тези региони, както и в провинциите на Канада, е установено, че популациите са адекватно устойчиви за спортния лов. Преходни мъже оттогава са докладвани в западните райони на Небраска, Оклахома и Дакота, както и в Минесота, Айова, Мисури и горните полуострова на Илинойс и Мичиган. По-нататък на запад от Скалистите планини към конкретните, популациите винаги са били много по-големи. Международният съюз за опазване на природата (IUCN) класифицира планинските лъвове като вид на "най-малкото безпокойство". Все пак големите котки трябва да бъдат защитени в много области. Докато повечето живеят в Западна Северна Америка днес, те могат да бъдат открити в почти всички местообитания на Новия свят, южно от река Юкон, като по-малките популации се намират в Централна и Южна Америка.

Поведение

Планинските лъвове са самотни животни, които предпочитат да живеят сами и затова не винаги се виждат от хората, които често се опитват да избегнат. За да процъфтяват, те се нуждаят от много отворено пространство далеч от другите животни, тъй като те са потайни и доста уединени. Понякога е установено, че те атакуват хора, особено деца или възрастни, които пътуват сами, а не в групи. Друго отличително поведение на пумата е отказът му да консумира всичко, което не е ловувал. Въпреки, че те обикновено завиват носа си към мърша, в някои редки случаи в Калифорния се съобщава, че проявяват опортюнистично поведение на хранене, поглъщайки трупове, умишлено оставени на открито от изследователи биолози. По-голямата част от обхвата на диаспората им, планинските лъвове имат малко, ако изобщо съществуват, естествени хищници.

репродукция

Сексуалната зрялост в женските пуми се достига в рамките на една година и половина от живота, като средната стойност на едно котило се ражда на всеки две или повече години през целия живот на жената. Чифтосването е кратко, макар и по-често, в сравнение с други животни с подобен размер. Моногамията не е често срещана черта в планинските лъвове, като жените редовно променят партньорите си през целия си репродуктивен живот. Женските обикновено отглеждат малките само и бързо могат да станат силно защитници на своите малки. Стресът често е причина за ниски нива на репродуктивност, както в дивата природа, така и в плен. Най-честите причини за смъртността на планинския лъв в дивата природа са гладуване, битки с други планински лъвове, болести, хроничен стрес и човешки лов.

Препоръчано

Какво е Коранът и кой го е написал?
2019
Какви са основните природни ресурси на Йордания?
2019
Родните земноводни на Индия
2019