Факти с къса сова: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Характерно за кафявите и жълто-бели ивици и изпъкнали уши, късоглавата сова има научното наименование Asio flammeus и принадлежи към семейството Strigidae . Те са средно големи птици с по-големи очи, еднакво големи кръгли глави и тънки ивици, бели сандъци. Тя е доста сходна с дългоухия бухал, особено при полет. Основните различия между тях и късоглавата сова е, че цветът на последния е много по-лек и съответните дължини на ушите са добре различими един от друг. Общият наблюдател ще открие, че това е малко предизвикателство, което отличава мъжкия от женския вид, въпреки че женската е по-голяма по размер.

Диета

Късоухите бухали се угощават на бозайници и птици по-малки от себе си. Те включват къртици, катерици и плъхове, както и вездесъщата землянка. Полюсите са особено предпочитани, които са малки ровящи се гризачи, считани от много фермери за вредители. Късоглавата бухала предпочита да се храни с храната си през нощта, въпреки че някои са установили, че активно се хранят в здрач, а понякога дори и през деня. Тъй като плячката им се намира на открити полета, тези птици не трябва да летят много високо. Краката му са добре приспособени за спускане, а тази сова е достатъчно смела, за да се бори за храната си, дори и срещу други късоухи бухали.

Хабитат и ареал

Късоглавата сова е доста вездесъща, което означава, че може да бъде намерена почти навсякъде по света, особено в Северна и Южна Америка и някои части на Евразия. Живее в райони, където храната се намира в най-голямо изобилие, като например в блатата, широко отворени гори, ливади, мочурища и савани. Въпреки, че късоглавите сови по никакъв начин не са застрашени в световен мащаб, в някои части на САЩ и Мексико броят им е намалял, особено в Охайо, Минесота и Илинойс. Това не е от полза за броя на местните популации, че тези птици живеят номадски животи и ще оставят тези местообитания най-уязвими за унищожаване. Международният съюз за опазване на природата е класифицирал Short-eared сови като вид на "най-малко грижа", въпреки че в щат Мичиган те се считат за "застрашени". Късоухите сови са от полза за хората, тъй като помагат за контролиране на популациите на такива вредители като полевки и мишки, които са разрушителни за човешките ферми и градини.

Поведение

Късоухите сови са самотни ловци, въпреки че в някои точки през годината те могат да живеят с други птици в общо място. Те са по-скоро агресивни, когато става въпрос за храна, дори да навреди на други птици, за да я защитят. Тяхното остро чувство на слух, съчетано с отличното им зрение, им помага да се хранят за храна в здрач и през нощта, превръщайки ги във високоефективни нощни хищници. По време на зимния сезон късоглавите сови мигрират на юг, оставяйки гнездата и местообитанията им податливи на влагане на други хищници.

репродукция

Тъй като късоглавите сови живеят самотни, освен ако не ловуват, те могат да разглеждат други птици от същия вид като потенциални партньори за развъждане, а не като конкуренция. Мъжките клатят крилата си, за да привлекат вниманието на женските, често пъти дори да принасят храна като своеобразно предложение за ухажване. Експертите смятат, че тези птици са моногамни и остават с един партньор и обикновено се размножават през лятото, когато предлагането на храни е най-голямо. В някои случаи някои двойки ще произвеждат млади през зимата, въпреки че това зависи от наличието на хранителни източници около избраните места за гнездене. Женската късоглава сова е натоварена с хранене и защита на птенцата и обикновено се излюпва от 5 до 6 яйца наведнъж. Мъжкият, от друга страна, предпазва гнездото и ловува за храна, като често остава с половинката си, докато младите са в състояние да се издържат.

Препоръчано

Какво е зъб и кои животни имат зъби?
2019
Какво представлява конвергентната граница?
2019
Коя страна произвежда най-много бежанци?
2019