Факти за жирафи - Животни от Африка

  • Шията на жирафа не може да стигне до земята, когато стои. Ето защо жирафът трябва да разстила предните си крака или да коленичи, за да достигне до земята за вода.
  • Жирафите са най-високите бозайници в света. Толкова големи, че краката им са по-високи от повечето хора.
  • Жирафите се нуждаят само от 5 до 30 минути сън за период от 24 часа.

Как изглеждат жирафите?

Жирафът е най-високият земен бозайник в света. Той е най-отличителен за дългите си крака и шията. Жирафите притежават кафява грива и триъгълна глава, покрита с два космати рога. За зрял жираф краката са с дължина около 6 фута, както и шията. Мъжът е по-висок и по-тежък от женския. Според National Geographic Society, от главата до петите, височината на зрял жираф обикновено варира от 14 до 19 фута. Кожната й обвивка има кафяви петна, оцветени с черен цвят и разделени от бежово оцветяване, а моделите и оцветяванията варират според географския регион. Зрелият жираф тежи от 1750 до 2800 паунда и имат средна продължителност на живота 25 години. И двата пола имат покрити с кожа копчета, наречени осикони, на върха на главите си. Жените ossicones са по-малки и имат малък кичур козина на върха, докато мъжки osicones са плешив на върха. Тези копчета се използват за предпазване на главата, когато мъжете се бият, което включва размахване на вратовете си един в друг в знак на сила, наречена прегръдка. Те имат уникален начин за ходене, движещ се с двете си крака от едната страна на тялото си и след това с двата си крака от другата страна. Въпреки, че жирафите се движат в подобен стил на други бозайници, се размахват задните си крака и предните си крака в унисон. Те могат да достигнат 55 километра в час (35 мили в час) с пълна скорост, но могат да издържат само на кратко.

Какво обичат да ядат жирафите?

Жирафът е травояден браузър, което означава, че консумира гъсти и дървесни растения. Според Giraffe Conservation Foundation (GCF) жирафът може да адаптира диетата си в зависимост от растенията или дървесните видове, налични във всеки регион. Прекарвайки по-голямата част от деня в яденето, жирафът консумира над 45 килограма (45 килограма), които се хранят предимно с листата и пъпките на дърветата и храстите. В сухите ливади жирафите ядат акациеви листа и издънки. Те също могат да ядат лози, билки, цветя и плодове, особено в дъждовния сезон. Тревата в малки количества също е част от диетата на жирафа. За да се хранят, жирафът използва своя твърд, сръчен дълъг език и устни, за да откъсне листа и издънки, дори и от най-богатите растения. Мъжките могат да се хранят с листа по-високо от женските поради по-голямата им височина. Макар и тревопасен, жирафите са били документирани като близане на сухо месо от кости на труп.

Къде живеят жирафите?

Жирафът е роден в много африкански страни, включително Кения, Камерун, Чад, Нигер, Уганда, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Замбия, Танзания, Ангола и Южна Африка. Дивите пасищни равнини, гори и савана са най-често срещаните местообитания на жирафите в тези страни. Според данни на GCF, в световен мащаб остават по-малко от 80 000 жирафи, които са се намалили наполовина от цифрите от 1999 г., когато Международният съюз за опазване на природата (IUCN) е оценил техния брой над 140 000. Спадът в броя на жирафите се дължи на бракониерството, нарастването на човешкото население, което води до загуба на гори, посегателство в градовете и загуба на местообитания до фрагментация и деградация.

Какво ли обича да прави жирафа?

Жирафът е нетериториално и социално ориентирано животно. Възрастните жени се свързват в групи от 10 до 12 без мъж, без да преброят младите си кърмачки, а мъжките жирафи остават в стадата си. Когато са щастливи, жирафите ще се занимават с игриви сблъсъци с вратовете си или галопират по откритите пространства. Когато един мъж иска да установи своето господство над другите в стадото, той се ангажира с агресивно "прегръщане". Според Института по природа, това е форма на силен спаринг, в който два жирафа стоят рамо до рамо, но са обърнати в противоположна посока и прекарват удари по главата или шията с рогата си. Това може да продължи половин час, а първият жираф, който се поддаде на изтощение, ще отблъсне в поражение.

Как са направени бебешки жирафи?

Жирафите нямат фиксиран сезон на чифтосване, но по време на дъждовни сезони шансовете за размножаване са по-високи поради наличието на храни. На седем години, мъжки жираф ще стане полово зрял и ще може да се чифтосва със сексуално зрели женски на четири или повече години. Когато се ухажва, мъжът оставя брадичката си на гърба на женската. За да се определи дали потенциалният женски партньор е в топлина и е готов да се копулира, мъжки жираф ще вкуси урината на жената. След това женските жирафи с хормона на еструса, открити в вкуса на тяхната урина, ще бъдат съчетани. Средният период на бременност за жирафа е 15 месеца, според GCF. Новородено теле тежи около 220 килограма, с височина около 6, 5 фута. Женски жирафи обикновено раждат само едно теле, въпреки че е възможно появата на близнаци.

Ключови факти за Жираф

Факти за животнитеИнформация
Височина (включително рога)15-17 фута (мъжки)

12-15 фута (жени)

тегло1, 765-4, 255 lbs. (Мъжки)

1, 215-2600lbs (жена)

Сексуална зрялост3.5 години (мъже)

4-5 години (жени)

браченПо всяко време
бременност453-464 дни
Брой младиОбикновено един
навикСлабо обвързани групи
Животът на жирафа25 години
ДиетаЛиста от дървета, храсти, катерачи, лози и някои билки.
Свързани видовеПризнати са девет подвида; всички подобни, но се различават по модела на козината и географското разпределение

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019