Фактите на Върколак: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Върколакът е най-големият член на семейството на Mustelid, който включва и невестулки, язовци, видри, порове и мини. Има широка глава, малки очи и къси закръглени уши. Тялото му е покрито с мазна, тъмно кафява кожа, което я прави устойчива на замръзване. Тя често има по-светла маска на лицето и ивица, която минава и от двете страни на тялото. Обикновено тежащи по-малко от 35 килограма, wolverines все пак са мощно изградени, със силни, къси крака с широки крака, идеални за пътуване през снега. Върколаците също имат специални горни кътници в гърбовете на устата си, които се завъртат на 90 градуса, което им позволява да откъснат месото от плячка или мърша, която е била замразена.

Диета

Върколакът са всеядните, които предпочитат месото и са умели и гъвкави както като хищници, така и като хищници. Основно се подхранват от дребни до средни бозайници, като дикобраз, катерици, бобри, мармоти, зайци, полевки, мишки, землянки и леминги, а също така могат да се поддават на възрастни елени, карибу, лосове, овце и лосове, са много пъти по-големи от самите тях. Обикновено те преследват живата плячка, която им е най-лесно да получат, като например животните, които са били хванати в капан, неразвити млади бозайници и животни, които са били обременени от силен сняг. В допълнение към най-често срещаните си убийства, небцето им понякога се задоволява с добавки от птици, яйца, клубени и корени, ядки и семена, плодове и други видове растителни вещества.

Хабитат и ареал

Върколаците могат да бъдат намерени само сред бореалните гори, тайгата и тундрата из целия субарктически географски ширини на Евразия и Новия свят. Онези, които живеят в Долна 48 Съседни САЩ, живеят в най-тежките и отдалечени райони, като прекарват по-голямата част от времето си на високи места, понякога над линията на дървения материал. По-нататък на север от Аляска и Канада, росомахите могат да бъдат намерени в голямо разнообразие от възвишения и субарктически местообитания, включително бореални гори, тундра и западни планини. Поради прекомерното улавяне и фрагментацията на местообитанията, техният обхват е отбелязал значително намаляване и популациите им са претърпели постоянен спад от 19-ти век. Независимо от това, Международният съюз за опазване на природата е изброил техните видове като притежаващи природозащитен статус на "най-малка загриженост" за застрашаване или изчезване.

Поведение

Върколаците обикновено са много самотни и териториални животни и затова се нуждаят от много място за пътуване. Отделните росомахи могат да пътуват до 15 мили (24 километра) за един ден в търсене на източници на храна. В резултат на това те защитават големи, изключителни по пол територии, които маркират с урината си. Те обаче имат и социална страна, макар и не до степен на образуване на мащабни общности. Мъжки и женски територии обикновено се припокриват, а чифтосващите двойки и техните кучила имат силни семейни връзки. Всъщност, родителите ще поддържат силни връзки с комплектите си дори след като са достигнали зряла възраст. Поради топлината, осигурена от изключително плътната им кожа, и големите лапи, подобни на снегоходки, които им позволяват ефективно да покриват сняг и замръзнали терени, те не спят зимен сън и остават много активни през зимните месеци.

репродукция

Доминиращите мъже ще формират доживотни взаимоотношения на чифтосване с две или три жени партньори, които те ще поддържат по време на размножителните сезони, докато други мъже остават напълно лишени от своя партньор. Сезонът на чифтосване обикновено протича през цялото лято, въпреки че ембрионът не се развива до началото на зимата поради механизма на "забавено" имплантиране на ембриона в матката в процес, известен като "ембрионална диапауза". След период на бременност между 30 и 50 дни, импрегнираните женски росомахи ще раждат носилка от два или три комплекта в началото на пролетта в гънки, които осигуряват сигурност и буфер за студено време. Комплектите се раждат чисто бели и със затворени очи. След раждането, росовете се развиват бързо, достигайки зрели размери през първата си година.

Препоръчано

Какво е Коранът и кой го е написал?
2019
Какви са основните природни ресурси на Йордания?
2019
Родните земноводни на Индия
2019