Фактът на сокола Сокол: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Соколът е хищна птица с дълги, широки, заострени крила и къса опашка. Окото му гнездо и горните части на клюна му са жълти. Перата на горните им тела имат синьо-сив вид, а тези на главите им са черни. Перото им от долната част на тялото е бяло, макар и често оцветено от някакво сиво. Когато е зрял, соколът с пилинг има размах на криле между 3, 3 и 3, 6 фута (1 до 1, 1 метра) и размер на тялото от 14, 4 до 19, 2 инча (36 до 49 сантиметра). Теглото му варира от 1.2 до 3.5 паунда (0.53 до 1.6 килограма). Според National Geographic днес има около 19 известни подвида на соколика.

Диета

Соколът сокол се храни с прилепи и други птици, включително гълъби, водолюбиви птици, диви гълъби, дребни пойни птици и глухари. За да ловува, соколът от сапьока първо забелязва плячката си от разстояние, използвайки запаленото си зрение. След това се наведе и впоследствие се гмурка със скорост над 200 мили в час, улавяйки друга птица по средата на полета. За да се даде възможност на сокол сова да диша при такава скорост, тя има прегради (конусовидни кости) в ноздрите си, които му помагат да контролира дишането му. Ако соколците не успеят да хванат плячката си на крилото в своите високи скорости, те могат да се наранят. Те също така провеждат изненадващи ловни нападения, при които ще грабят плячката си от земята или отдясно на един от по-малките птичи кацалки.

Хабитат и ареал

Соколът от сашница живее на всички континенти, с изключение на Антарктида. Той може да процъфтява в крайбрежните райони, тропическите гори, планините, близо до пустините и дори близо до градовете. Освен когато са много млади, възрастните соколи-соколи обикновено не са изправени пред реална заплаха от хора, нито от естествени хищници. През годините след Втората световна война незаконният лов и широкото използване на пестицидите ДДТ причиняват намаляването на популациите им според природозащитната природа. Към средата на 70-те години населението на сокола от Перегрин в Западна САЩ е намаляло с 90%. Оттогава обаче забраната за ДДТ и други консервационни мерки позволи значително увеличаване на популациите на птиците. Днес се смята, че в САЩ и Канада има 1650 гнездящи двойки. В действителност, 1999 г. беше годината, в която соколите-сапсани бяха отстранени от Федералния "Списък на застрашените видове" в САЩ.

Поведение

Сокол от сапсан са „денонощни“, което означава, че обикновено са най-активни през дневните часове. Освен при размножаването, соколът-сапсан живее в изолация, в рамките на една територия е установил границите на себе си и впоследствие яростно защитава пространствата в тях. Соколът от сапсан е хищник на върха, който няма естествени хищници. Обхватът на територията, на която се установява сокол от сокола, зависи от наличието на хранителни ресурси и популацията на други хищни птици в региона. Разстоянието между гнездата им е между 2 и 3, 5 мили (3, 3 и 5, 6 километра) един от друг., Някои от тях мигрират, докато други остават в естествените си местообитания за постоянно, като отново зависят от географското си местоположение и климат. Соколът с пилинг е със средна продължителност на живота от 13 години, но някои от тях са живели до 25-годишна възраст. След смъртта им гнездата им ще продължат да се използват от последователни поколения, понякога в продължение на много години.

репродукция

За да се възпроизвеждат, соколините двойки с чифлик се сблъскват по време на брачния сезон, който обикновено продължава от края на март до май. Мъжкият сокол поставя на дисплея гнезда за привличане на жени. След това, когато е направено сдвояване, връзката се образува от мъжката и женската, които започват да се настаняват близо един до друг. Мъжът и жената седят рамо до рамо на гнездото. Те често ще се вглеждат и гледат един на друг и, разбира се, приятел. Преди да бъдат положени яйца, двойките ще извършват въздушни дисплеи, включително ролки за тялото. Тъй като връзките им са циментирани, те заедно ще търсят двойки. След като се поставят яйцата, мъжките и женските ще помогнат да инкубират 3 до 4 яйца за около месец, като по това време младият пиленг се излюпва.

Препоръчано

Какво е Коранът и кой го е написал?
2019
Какви са основните природни ресурси на Йордания?
2019
Родните земноводни на Индия
2019