Фантастични фалшиви гущери: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Гръдният гущер е малък до среден по размер петпръстен рептилия с гранулирани люспи, заострена муцуна и дълга, деликатна опашка. Пръстите му имат специални остри скали, които имат подобие на ресни. Тези подобни на ресни скали позволяват да се ходи на върха на хлабав пясък и да позволи на гущера да се изрови, като помага в изкопаването на мръсотия и пясък. Гущерът с панделки също има клапани в ноздрите си, както и сгъната долна челюст, която помага да се запази пясъка от носа и устата си при ровене. Гущерът с периферията има умерено големи очи, които притежават подвижни капаци.

Диета

Рязко гущерът е насекомояден хищник, който обитава предимно от диета, съставена от различни насекоми и сухоземни безгръбначни. Понякога гущерът може да се види да яде пустинна растителна материя, като семена, цветни пъпки и листа. Възрастните гущери могат да ядат и люпилни гущери.

Хабитат и ареал

В пустините на Северна Америка, особено в северозападната част на Мексико и американските щати Аризона и Калифорния, могат да бъдат намерени гущери с пръсти. Те живеят предимно на песъчливи отлагания с вятър, характеризиращи се с рядко растителни зони. Те могат да живеят на дюни, апартаменти с песъчливи хълмове около растителността или дори крайречни банки. Те изискват мек, насипен пясък, в който лесно могат да ровят. Съществуват общо четири вида род от гущер, ума . А именно, те включват Uma Notata, Uma Inornata и Uma Scoparia, които са подвидове на Uma Notata . Гущерът с ръбове на долината Coachella ( Uma Inornata ) може да се намери в долината Coachella, в окръг Riverside, Калифорния. Това е "застрашен" подвид. В Колорадо пустинята може да се намери гущерът от ужас ( Ума Нотата ), който е "застрашен" вид. В Mohave пустинята може да се намери мохавският гущер ( Uma Scoparia ), а този подвид е по-гъсто населен и следователно се счита за вид от "най-малкото безпокойство" в схемата на категориите IUCN Red List. Гущерът на Юманската пустинна пустиня ( Uma Rufopunctata ) може да бъде намерен в крайния югозападен край на Съединените щати и крайния северозападен край на Мексико. Той е категоризиран като "почти застрашен" под категорията на Червения списък. Мексиканският гущер ( Uma Paraphygas ) може да се намери само в района на Mapimi в Мексико. Той е включен и в категорията "почти застрашени" в категорията на Червения списък. Друг вид, който се среща в Мексико, особено в западната част на Коауила, Мексико, е Коауиларският гущер ( Uma Exsul ). Самият той е "застрашен вид".

Поведение

Рязко гущерът е дневно животно, което се потапя под земята през зимата. През зимата те ще се скрият в дупките си от началото на ноември, отново през февруари. Те също така ровят като средство за защита срещу екстремни температури. Обикновено гущерът губи погребан под пясък през нощта. На сутринта, гущерът си проправя главата от дупката си, за да се затопли, използвайки слънчевите лъчи, тъй като е "хладнокръвно" животно и изисква външна топлина, за да изпълнява най-ефективно своите функции на тялото. След като е достатъчно затоплен, гущерът ще се появи, за да продължи да слънце цялото си тяло, или ще започне ежедневните си дейности.

репродукция

Гущерът с реснички е сезонен селекционер и те започват сезона на чифтосване през май. Като влечуго, те слагат яйца. Обикновено гущерът с реснички ще постави до пет яйца между май и август. През това време ще бъдат положени множество съединители на места с най-идеални условия, определени от майката. Инкубационният период обикновено продължава 60 дни, след което яйцата се излюпват.

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019