Флаконите на делфините: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Флогеновите делфини са вид морски бозайници, които, заедно с китовете и морските свине, принадлежат към Ордена на китоподобните, чиито най-близки земни роднини на сушата включват Hippopotamuses. Възрастните варират от 6, 5 до 13 фута дължина и от 330 до около 1500 паунда. Горните половини на телата им са сиви, а дъната са по-близки до белите, като цветова комбинация, която ефективно ги маскира както от горе, така и отдолу по време на плуване. Както подсказват техните имена, делфините имат тесни муцуни с форма на бутилка, които спомагат за рационализирането на лъскавите, мощни тела и впоследствие ги поставят сред най-ефективните плувци в океана. Тези муцуни са пълни с 18-28 конични зъба, които използват при лов и хранене.

Диета

"Диетите" на делфините се състоят предимно от рибни видове като кефал, риба тон и скумрия. Известно е също, че ядат видове дънни хранилки, както и различни ракообразни и калмари. Въпреки че понякога делфините ловуват сами, по-често ловуват в групи, като разчитат на работа в екип, за да накарат рибите към бреговете и да максимизират убийствата си. Те правят тези убийства с остри зъби, а понякога и чрез практика, наречена „риба с риба”, в която те ще зашеметяват плячката си с техните муцуни, понякога дори ги избиват от водата. Известно е, че делфините следват рибарски лодки, понякога дори крадат риба от мрежите си.

Хабитат и ареал

Делфинът е изключително адаптивно животно, което позволява обхватът му да бъде доста широк. Те присъстват в по-голямата част от Тихия океан, Атлантическия океан и Индийския океан и прилежащите им морета. Тези делфини могат да бъдат открити близо до бреговата линия и далеч в морето. И докато те могат да процъфтяват в различни среди, техният размер обикновено варира в зависимост от местообитанието им, което е по-силно засегнато от температурата на водата. Делфините в по-топлите, по-плитки води обикновено са по-малки, докато тези в по-хладните, пелагични райони обикновено са по-големи. Понастоящем делфините не са застрашени, макар че като много морски видове са засегнати от загуба на местообитания, замърсяване и риболов. По-малките делфини също са обсебени от различни видове акули, като бик, тигър и големи бели акули.

Поведение

Делфините са изключително социални животни и като такива обикновено могат да бъдат открити в групи, наречени „шушулки“. Тези шушулки могат да варират от 2 до 3 делфини до, в по-редки случаи, над 1000 члена. В рамките на тези групи делфините общуват с "ехолокация", форма на сонар, при която делфинът открива обекти, като произвежда редица писъци и кликвания и слуша за получените ехо. Делфините са известни със своята игрива природа и често могат да се видят, че играят и скачат от водата. Смята се, че мъжете са известни с това, че стават много агресивни един с друг по време на брачния период, а видът също е известен с това, че атакува мародерските акули.

репродукция

Като бозайници, делфините полагат живи млади, а не яйца като риби, влечуги и птици. По време на размножителния сезон на вида, мъжките ще се състезават за женски съпруги, често се бият помежду си и понякога дори работят по двойки, за да изолират и защитят една жена. Веднъж успешно свързана, женската ще гестатира средно 12 месеца. Получените млади, обикновено като само едно теле, ще бъдат родени в по-топли, плитки води. След това те ще кърмят от 18 месеца до 8 години и често ще поддържат близки отношения с майките си след отбиването им.

Препоръчано

Какво е триенето на разстоянието?
2019
Кой е президентът на Франция?
2019
Най-северните селища в САЩ
2019