Малък Заек Факти: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Малките зайци ( Brachylagus idahoensis ) са най-малките зайци, които се срещат в Северна Америка, с размери между 23, 5 и 29, 5 сантиметра (9, 2-11, 6 инча) по дължина и тегло между 398 и 462 грама (0, 88-1, 02 паунда). Възрастните женски от този вид обикновено са по-големи от мъжките. Тези зайци често се бъркат с младите котонтали, тъй като и двата имат подобен вид. Въпреки това, равномерно кафявата опашка на малките зайци, лишени от бяла козина, помага да се разграничат от сходни видове в техните местообитания. Тъй като техните малки опашки се смесват напълно с техните сенки за тялото, тези зайци често се появяват в безлюбие. Бледа, цветна маркировка върху ушите на тези малки питомни зайци също е сред уникалните идентифициращи характеристики на тези животни.

Диета

Въпреки че се смята, че марихуана съдържа растителни химикали, които могат да бъдат токсични, и само няколко животни се осмеляват да се хранят с него, малкият заек почти напълно зависи от него за източника на храна. 99% от диетата му през зимата и 50% от диетата през лятото се състои от полина. По време на зимата, когато снегът покрива голяма част от земята и обгръща медальона в бялото му покритие, пигмените зайци копаят тунели под снега, за да достигнат до предпочитания от тях източник на храна. Тези тунели често удължават разстоянията между отделните растения от полите.

Хабитат и ареал

Тъй като повечето от техните диети са от полите, малките зайци обитават райони с гъсти гъби. Освен заекът на вулкана в Мексико, малкият заек е единственият друг вид Leporids в Северна Америка, който копае собствена дупка за местоживеене. Тези малки животни се нуждаят от широка, дълбока почва, за да изкопаят своите дупки добре в земята. В някои случаи те биха могли да използват преди това изкопаните дупки на животни, които са ги изоставили. Тези зайци процъфтяват в степните екосистеми на западните щати на Съединените щати, включително Великия басейн и прилежащите му планински вериги. Основната заплаха за тези животни е зависимостта им от полите за тяхното оцеляване. Очистването на растенията от поливници за селскостопански цели и други експлоататорски човешки дейности, както и пожари и прекомерна паша от домашни животински видове, заплашват да унищожат местообитанията и хранителните източници на малките зайци.

Поведение

Малките зайци обикновено са най-активни по време на зазоряване и привечер. Този модел на поведение е вероятно да бъде адаптация за оцеляване на хищничеството, тъй като хищниците са най-малко вероятно да бъдат активни по време на такива периоди от деня. През зимните месеци зайците са по-активни в здрач, отколкото при зазоряване. Тъй като тези животни копаят дупки, те се занимават както с повърхностни, така и с подземни дейности. През зимата движението на малките зайци над земята е предимно ограничено до пътуване със снежни тунели, изкопани от тях. Подземните дейности на тези зайци са трудни за наблюдение и като такива все още предстои да бъдат подробно проучени.

репродукция

Малките зайци започват да се числят на възраст от около една година. Размножителният им период трае много кратко време за период от 2 до 3 месеца през пролетта или началото на лятото. Периодът на бременност на тези зайци все още не е ясно определен от изследователите. Научните доклади твърдят, че в Айдахо се раждат най-много три литра годишно, като шест малки се произвеждат обикновено от всяка постеля. Няма значими съобщения за родените през есента на годината кучила. Младите лица са силно податливи на смъртност от момента на раждането до достигане на 5-седмична възраст. В същото време, смъртността сред възрастните малки питомни зайци е най-висока през зимата и ранна пролет.

Препоръчано

Най-високите сгради в Азия
2019
Какви са източниците на експозиция на хром в околната среда?
2019
Кои държави граничат с Молдова?
2019