Петте живи вида на луни

Лъговете (както са известни в Северна Америка), също известни като водолази във Великобритания, са водни птици от рода Gavia и семейство Gaviidae. Лунките прекарват по-голямата част от живота си във вода, тъй като не могат да ходят ефективно. Те са отлични плувци и мощни флаери. Въпреки това, те трябва да се движат на достатъчно разстояние по повърхността на водата, за да генерират достатъчно сила за излитане. Те са способни на миграция на дълги разстояния, когато са във въздуха. Рибите представляват основната храна на тези птици. Те често поглъщат малки камъчета в леглото или бреговете на водното тяло, за да подпомогнат храносмилането.

5. Лъскач с червено гърло

Gavia stellata е най-разпространеният вид лъв, който гнезди в арктическите райони на Северна Америка и Евразия и зимува в крайбрежните води на северните райони. Тъй като е най-малката от вида лъв, червеният гълъб е с дължина от 55 до 67 cm. По време на сезона, в който не се размножава, птицата е сиво-горе и има бели части. По време на размножителния период той развива ясно червеникаво гърло, откъдето идва името си. Червеното гърло яде риба, земноводни, безгръбначни и понякога вегетативна материя. Видът е моногамен и е известно, че показва дълготрайно свързване като чифтосване двойки.

4. Черно-шия Loon

Gavia arctica, известна с името на гмуркач с черно гърло в Евразия и арктическия лъв в Северна Америка, е водна птица от рода на Гавия. Две подвида на тази птица, Gavia arctica arctica и G. a. viridigularis са разпознати. Птиците са с дължина от 58 до 77 cm. Птиците се размножават в Евразия и Западна Аляска. Те мигрират към крайбрежните зони, големите езера и откритото море за зимуване. Арктическият лъв е по-малко социален от другите видове луни и обикновено се събира в стада от около осем индивида. Те се хранят с риби, ракообразни, мекотели и също растителни вещества в техните местообитания.

3. Тихоокеанска зона

Gavia pacifica се размножава в тундровите езера на Канада и Източен Сибир и зимува предимно на брега на Тихия океан, където може да бъде забелязан в открито море или големи езера. Птицата до голяма степен прилича на чернокафяв гаф. Тя е средна по големина с дължина от 58 до 74 cm. Главата на лъжата е в сив цвят, гърлото е черно, банцигът е белезникав или сив, мантията е карирано черно-бяло оперение, а долните части са бели. Не-развъдчиците имат дребни оперения. Тихоокеанският лъв се отличава от черножълтия гаф от липсата на бял участък на хълбока. Звукът на птицата може да бъде описан като викъл на висок звук. Други звуци, произвеждани от птицата, включват кори и грубо ръмжене.

2. Обща лъв

Gavia immer, известен още като великият северен водолаз, е вид Gavia, който живее в езерата и други водни местообитания в Северна САЩ и Канада. Лунките предпочитат езера със защитени местообитания като заливи и острови за безопасност. Те също така предпочитат да живеят във водни местообитания с чиста вода и висока популация риба за по-лесно хранене. Водният обект също трябва да бъде достатъчно голям, за да позволи на птиците да излитат. През зимата обикновените луни летят до най-близките водни местообитания, които не замръзват през студения сезон. Те зимуват далеч на юг като Тексас и Баха Калифорния и на изток като северозападна Европа. Размерът на общия лъв варира от 61 до 100 cm. В размножителния сезон възрастните имат черна глава и бели части. Оперението на мантията е карирано черно-бяло. Птичката е черно-синя на цвят. Общият лъв е признат за най-малък вид поради своето относително голямо разпространение и значителна популация.

1. Жълто-фактурираната монета

Gavia adamsii е най-големият вид на Gavia. Видът се размножава в Арктическия регион и зимува по крайбрежията на Северния Тихи океан и северозападните части на Норвегия. Главата на птицата е черна, мантията е карирана черно-бяла, а долните части са бели на цвят. Оперението на птицата е мърляч през сезона на размножаване. Сметката е сламено-жълта на цвят. Жълтият таксуван лъв се гмурка под вода, за да улови плячката си, която е предимно риба. Призивът на птицата е зловещ ридание с по-ниска височина от общия лъв. Неустойчивото бране на птиците от коренното население в нейното местообитание е най-голямата заплаха за този вид. По този начин птицата е разпозната като “Близо до заплаха” от IUCN.

Препоръчано

10-те най-големи градове в Северна Дакота
2019
Какво е Ait? Ait Defintion
2019
Страни, които никога не са спечелили летен олимпийски медал
2019