Prairie Dog: Животни от Северна Америка

Физическо описание

Прерийното куче е дневен, ровещ се гризач, пребиваващ в прериите и откритите пасища на западната част на Северна Америка. Има пет вида прерийни кучета, като най-многобройни от тях са черноопашатите прерийни кучета. Като възрастни, те стоят на почти 1 фут (~ 30 сантиметра) високи и размерът им е приблизително половината от този на заек. Често техният кафяв цвят и плътност се считат за най-отличителните им характеристики. Обикновено имат широки, закръглени глави, дълга опашка и прилегнали крака. Но името им е погрешно, тъй като не са близки роднини на кучета. Вместо това, те са земни катерици, само с незначителна, повърхностна прилика с малки, пълни кучешки кученца.

Диета

Като дневни същества, прерийните кучета се появяват от техните дупки през деня и се хранят до здрач. Те са тревопасни и техните диети включват много местни растения от Големите равнини. Сред тях са изброени различни видове треви, корени, семена, разсадници (цъфтящи растения) и цветове. Известно е също, че понякога в диетата им се включват и насекоми. Тяхното приемане на вода идва изцяло от влагата в храната, която консумират, така че достъпът до водни източници не е основен проблем. Те обаче са източник на храна за много месоядни животни, включително орли, койоти, порове, язовци и змии.

Хабитат и ареал

Прерийните кучета могат да бъдат намерени в голяма част от северозападната част на Мексико, Западна САЩ и Югозападна Канада, особено в тънките ивици на сухите равнини, простиращи се от централната част на Тексас до Канада. Техните жилища се състоят от дълбоки фунийкови дупки под земята, които обикновено са с диаметър около 3, 14 инча (8 сантиметра). Те предпочитат да живеят на къси тревни прерии, като избягват райони, които са силно гъсти или имат висока трева. Населението на прерийните кучета някога е било обилно, наброяващи стотици милиони. Въпреки това, тъй като голяма част от Големите равнини са били преобразувани поради интересите на животновъдството и отглеждането на култури, популациите от прерийни кучета са били до голяма степен разселени. В резултат на това тяхното население е намаляло през последните пет десетилетия с повече от 95%, като техният брой намаля до около 10 и 20 милиона души.

Поведение

Една от най-очарователните характеристики на прерийното куче е образуването на колонии. Те са социални животни, които живеят в големи, сложни мрежи от тунели, които могат да съдържат хиляди членове и да обхващат много мили във всички посоки. Колониите са доста забележими, защото тези същества систематично подрязват всички повърхностни треви, които надвишават собствената си височина. Прерийното куче е много социално животно и в колонии те живеят в съседни, териториални семейни групи, наречени „котерии“. Котериите често ще имат около седемдесет входа на дупки и обикновено съдържат от три до четири възрастни жени и един възрастен мъж за размножаване. Нещо повече, те използват сложна система за комуникация, включваща различни сигнали, които сигнализират за различен вид хищници.

репродукция

Прерийните кучета се копулират под земята и обикновено се свързват в края на януари. Те имат период на бременност от 28 до 32 дни. В рамките на дадена година женското прерийно куче ще роди едно средно от 3 до 4 малки. Докато е в топлина, женското прерийно куче може да се чифтосва с до пет различни мъжки в рамките на пет часа, оставяйки малките от едно и също кучило с различни бащи. Малко след като са надушили естросната жена и точно преди да се съчетаят с нея, мъжките прерийни кучета произвеждат уникален разговор за чифтосване, който се счита за най-добрия показател, че жената е в топлина. Макар че техните повиквания за чифтосване могат да звучат подобно на техните анти-хищнически повиквания, първите съдържат по-малко кори на минута и са по-малко интензивни.

Препоръчано

Мейкън Болинг Алън - важни фигури в историята на САЩ
2019
Езици, говорими в Египет
2019
Франц Шуберт - Известни композитори в историята
2019