Уникални видове Африка: Гелада

Африка е дом на различни уникални животни, които не могат да бъдат намерени никъде другаде по света. Пример за това е гелада, която е вид маймуна, която е последният оцелял вид древни примати, които се срещат само в етиопските планини. Животното живее на височини между 5900 фута и 14, 400 фута над морското равнище, спи на скали и се храни с пасища. Геладите са най-близките диви примати за хората по отношение на тяхната интелигентност, общителност и уникална диета.

Физическо описание

Има два подвида на Гелада: северната гелада; и южната гелада, известна още като гелада на Хеуглин. Животното е голямо, силно и покрито с тъмнокафява коса, с тъмно, без козина лице и къса муцуна. Геладите имат къси опашки с пухкави кичури коса на края. Геладата има лепенка с форма на часовниково стъкло на гърдите си, която при мъжете е ярко червена, което помага да се разграничи от павиан. Мъжки гелади са по-големи, тежащи средно 40, 8 кг, докато женските тежат средно 24, 3 кг. Като ядещ трева, гелада разработва някои уникални адаптации, като здрави малки пръсти, използвани за изтегляне на трева и малки, тесни зъби за дъвчене. Когато се хранят, gelada кляка на задните си крака и се движи, като ги плъзга, без да променя стойката си

Социална структура

Подобно на много други примати, геладас се обединява в групи, които варират от репродуктивни единици, съставени от една до 12 жени, млади и доминиращ мъж. Следващата група е групата, която се състои от между 2 и 27 репродуктивни единици, и накрая стадото, което се състои от близо 60 репродуктивни единици. Обикновено стадата са краткотрайни, тъй като са направени така, че да служат на определена цел, след което геладите се разпускат обратно до обичайните си ленти и репродуктивни единици.

Интересни факти за Гелада

Геладите са граминови и 90% от храната им се състои от трева, която яде непрекъснато до 10 часа на ден. Въпреки това, тъй като тревата съдържа значителни хранителни вещества, необходими за тяхното оцеляване, геладите понякога понякога ядат цветя и дълбоки корени на някои растения, за да допълнят диетата си с трева. Когато условията станат сурови и храната е оскъдна, геладите организират набези на хора в стопанствата, за да крадат храна. Тази практика се ускорява от бързото навлизане на хора в гелада. Геладите могат да образуват стадо до 1200 члена, което ги прави най-голямото събиране на примати след хора, въпреки че този вид овладяване обикновено се случва само за защита срещу потенциална опасност. Geladas използват повече от 30 различни разговори, за да ги комуникират, което ги прави най-напредналите сред дивите примати. Нещо повече, геладите не мърморят, а вместо това използват вокализации и ухапване на устни, за да създадат това, което прилича на диалект, който им позволява да общуват. Геладите са приключенски и след интензивен ден на паша те обикновено се скупчват заедно и спят по ръбовете на скалите с височина 16 000 фута, което ще доведе до смърт, ако падне.

Препоръчано

Каква беше пеещата революция?
2019
Родните земноводни на Малайзия
2019
Градове с най-жените предприемачи
2019