Заплашени бозайници от Йемен

Йемен е арабска страна в южната част на Арабския полуостров, граничеща с Червено море, Оман, Саудитска Арабия и Арабско море. Според Международния съюз за опазване на природата (IUCN) застрашените бозайници са групирани в четири в зависимост от нивото на риска. Критично застрашените (CN) са с изключително висок риск от изчезване от дивата природа, последвани от застрашени (EN), които са с висок риск, уязвимите (VU) са изложени на висок риск от застрашаване, а почти застрашените (NT) са чувствителни. да станат застрашени в близко бъдеще. Сред застрашените бозайници от Йемен са арабският леопард, лишен хиена, Sind bat и Dorcas gazelle.

Арабски леопард (Panthera pardus nimr)

Арабският леопард има бледо до дълбоко златистожълт цвят на гърба с черни розетки и петна върху белезникав или сив цвят на тялото. Кожата помага за прикриване с каменистия терен и дългата опашка за баланс. Мъжките са значително по-големи и по-тежки от женските при 6 фута до 6 фута и 8 инча и 18 до 34 килограма за мъже, в сравнение с дължини от 5 фута до 6 фута и тегло от 18 до 23, 5 килограма за женски. Арабският леопард се намира във високите планини, дълбоки долини с достатъчно храна, вода и сигурност. В Йемен те заемат провинциите Ал Махра. Леопардът живее в самота и само образува двойки по време на брачния сезон, последван от период на бременност от около 100 дни, малките се появяват от ден в един месец и се отбиват на три месеца. Майките остават с малките в продължение на две години, когато учат умения за оцеляване. Арабският леопард е жертва на нубийския козирог, гризачи, арабски газели, птици, насекоми, медни язовци, мангусти и добитък. Най-големите заплахи са бракониерството, намаляването на плячката, навлизането на местообитания и убийствата от овчари.

Оголена хиена (Hyaena hyaena)

Нощната всеядна, с широка глава, заострена муцуна и заострени уши, има вертикални ивици и пухкава опашка с наклон надолу. Ловът се извършва в уединение и понякога в малки семейни групи, наречени кланове. Оголената хиена се храни с насекоми, малки животни, плодове и може да оцелее дни без вода. Водата се взема леко, когато е на разположение, те могат да пият солена, газирана или прясна вода. Излишната храна се съхранява в плитки дупки, издълбани с техните муцуни. Оголената хиена няма определен сезон на размножаване и периодът на бременността продължава от 90 до 92 дни с 2 до 4 малки на раждане. Малките се раждат слепи и глухи с бели или сиви палта. Отбиването се извършва от 8 седмици до 12 месеца, докато се изучават уменията за оцеляване от майката. Облечената хиена има живот от 24 години в плен. Хиената се класифицира като застрашена поради бързото намаляване на популацията в резултат на унищожаването на местообитанията, лова и тяхната висока чувствителност към отравяне.

Sind Bat (Eptesicus nasutus)

Прилепът Sind е класифициран като уязвим поради човешкото разстройство на неговите местообитания. Прилепът е с бледа козина, малки уши, черни крайници и уши, един горен резец и добре развита опашка. Опашката е покрита с мембрана, с изключение на опашката. Дължината на тялото и главата е около 42 до 52 милиметра. Синтите прилепи имат неравномерно разпределение на Арабския полуостров. Движението е чрез ехолокация с нестабилни полети и гмуркания. Прилепите се хранят с малки насекоми и са адаптирани към подземните местообитания (в пещери). Sind прилепът е нощна.

Газле Dorcas (Gazella dorcas).

Доркас газела е подобна на планинската газела, макар и по-малка и с по-дълги уши и силно извити рога. Козината е оцветена с бяла долна част. Доркас газела тежи от 15 до 24 килограма и е адаптирана към пустинята. Газелът се храни с листа, цветя, шушулки от акации, клонки и плодове и може да оцелее дълго без вода. Когато са застрашени, те се движат със скорост до 96 километра в час при тежки условия, живеят по двойки и в семейства на един мъж, няколко женски и малки в благоприятни условия. Размножителният сезон е от септември до ноември, а мъжките маркират териториите си с тор. След шест месеца се ражда едно напълно развито теле и в редки случаи близнаци, които се отбиват от първия ден. Телето приема твърда храна след около две седмици от раждането. Естествените хищници са основна заплаха за населението на „дрянска газела“, което я прави уязвима. Разширяването на населението намалява обхвата на местообитанията и създава конкуренция за пасища с домашни кози и овце. Средната продължителност на живота е 24 години.

Усилия за опазване

Бозайниците от Йемен са изложени на риск от изчезване поради човешка дейност. Неправителствени организации като Фондацията за застрашени диви животни в Йемен са създадени, за да повишат осведомеността на йеменския народ за значението на опазването и опазването на дивата природа. Съществува и сътрудничество с местни органи за опазване на дивата природа с други страни в опазването на арабските видове. Все още няма защитени територии за застрашени бозайници в Йемен. Повечето неправителствени организации също настояват властите да въведат закони за опазване на дивата природа. В допълнение към гореспоменатите бозайници, планинската газела, пясъчната котка, нубийският козирог, арабският орикс, подковоносът на Блазий и дългият ушил бастун също са застрашени от изчезване.

Заплашени бозайници от ЙеменНаучно наименование
Арабски леопард

Panthera pardus nimr
Раирана хиена

Hyaena hyaena
Sind bat

Eptesicus nasutus
Доркас газела

Gazella dorcas
Планинска газела

Gazella gazella
Пясъчна котка

Felis margarita
Нубийски козирог

Capra nubiana
Арабски ориксOryx leucoryx
Подковоносът на BlasiusRhinolophus blasii
Голяма уши със свободна шапкаOtomops martiensseni

Препоръчано

Колко видове водопади има?
2019
Какво е езеро лава?
2019
Бирмански факти за питон: Животни от Азия
2019