Азиатски факти за слон: Животни от Азия

Физическо описание

Най-големите сухоземни животни на Азия и вторият по големина слон в света, азиатските слонове ( Elephas maximus ) се различават от африканските си по отношение на по-малкия си размер и по-късите уши. Техните височини в рамената им са между 6 и 9, 8 фута (2 до 3 метра) и теглото им е между 2, 25 и 5, 5 тона (2, 041 до 4, 990 килограма). Тези слонове са тъмно сиви до кафяви на цвят и имат розови петна по ушите, куфарите и някои други области на телата си. Най-интересната част от физическите характеристики на тези слонове са техните функционални и пъргави стволове, които всъщност са продължение на носа и горната устна, завършващи с ноздри в дъното на ствола. Багажникът може да се използва за множество цели като дишане, мирис, всмукване на вода, произвеждане на характерните им „тръбни“ звуци, както и за хващане и събиране на предмети. В краищата на тези стволове има пръстови структури, които се използват предимно за задържане на обекти с твърд захват. Азиатският слон притежава една такава пръстовидна проекция в края на своя ствол, докато африканските слонове имат два чифта. Самото тяло има около 100 000 индивидуални мускули, което отчита ефективността и работоспособността на този уникален придатък. В зависимост от подвида, мъжките слонове обикновено притежават бивници, които се използват за изкопаване на земята, за изсичане на дървета или като оръжие за отбрана. Някои популации, като шриланкските слонове, имат само 5% от мъжките им „тускъри“, в сравнение с 90% в близките щати в Южна Индия. Такива статистически данни показват модел, за който се смята, че съответства на разпространението на лов в съответните им райони, като особено често се търсят бивни в Шри Ланка.

Диета

Азиатските слонове могат да бъдат класифицирани като "мега-тревопасни", тъй като те са напълно зависими от билковата и консумират до 330 килограма растителност всеки ден. Потреблението на такива големи количества храна е от решаващо значение за оцеляването на тези слонове. Техниката за хранене на тези пастициди включва както паша, така и дейности за сърфиране, и диетата им се състои от треви, кори, корени, стъбла и листа на дървета, както и култури, които се отглеждат върху обработваеми от човека земи, като банани и захарна тръстика. Често актът на набези на земеделски култури от стада на слоновете води до сериозни конфликти между хора и животни, които дори могат да завършат със смъртта или нараняване на засегнатите слонове или хора. Слоновете също изискват редовно поемане на големи количества вода, чийто обем варира между 21 и 53 галона (80-200 литра) вода дневно.

Хабитат и ареал

Днес азиатският слон е категоризиран като „застрашен“ в Червения списък на застрашените видове в IUCN. С около 100 000 от тези нежни гиганти, съществуващи в началото на 20-ти век, броят им бързо намалява до по-малко от 50% от тази цифра през последните няколко десетилетия. Днес тези слонове, които са живели в големи части на Азия, заемат едва 15% от първоначалните им диапазони. Счита се, че държавите от Индийския субконтинент, включително Индия, Бангладеш, Непал, Бутан, Шри Ланка и части от Югоизточна Азия, като Малайзия, Индонезия, Виетнам и Тайланд, имат малки и големи популации от азиатски слонове. Индия има най-разпространеното местообитание за слоновете, докато Шри Ланка има много по-малки популации, които са силно ограничени до разпокъсани жилищни райони. Съматранските азиатски слонове също са загубили 70% от първоначалните си местообитания. Тропическите и субтропичните гори в тези страни служат като идеални местообитания за тези мега-тревопасни животни. Днес популациите на азиатските слонове са застрашени от експлоататорски човешки дейности, като например създаването на проекти за развитие в залесени земи, обезлесяването, разпространението на човешкото обитаване в слоновите територии, фрагментацията на местообитанията и смъртта на слонове поради конфликти между хора и животни. Случаите на бракониерството на азиатските слонове са по-ниски от тези на африканските им събратя, но все още някои слонове все още са убити за бивните си кости, месото и кожата. Дивите слонове също са заловени за развъждане на затворени места, за да се стимулират туристическите индустрии в страни като Тайланд, което допълнително изчерпва дивите популации на този вид.

Поведение

Азиатските слонове имат сложна, йерархична социална структура, живеещи в големи групи, показващи матриархат. Мъжките напускат семействата си на възраст между 12 и 15 години, а след това се разхождат поотделно или по друг начин образуват малки, временни групи, съставени от няколко слона бикове. Такива групи се водят отпред и отзад от най-силните мъже, а останалите членове действат за стабилизиране на групата. Йерархичните роли на тези членове се трансформират всеки път, когато влезе нов мъж или когато човек напусне групата. Слонът няма предпочитания към едно семейство, а вместо това се скита в търсене на приятели между различните семейни единици. Това увеличава шансовете им за чифтосване и потенциално позволява на слона да се чифтосва с около 30 жени в рамките на дадена година. Това води до производство на повече потомство в един единствен период на чифтосване, отколкото ако са пребивавали с едно семейство. Семейството се състои от 3 до 25 членове и има стабилна основна група, водена от най-старата и най-опитната жена, наречена матриарха. Тя е придружена от възрастните си дъщери и колективното им потомство. Жените са отговорни за отглеждането на потомството си, както и за обучението им в социални, хранителни и отбранителни умения. Вероятността за оцеляване на потомството се увеличава, когато има по-голям брой възрастни жени в групата. Семейните единици могат също да се свързват със свързани или несвързани слонни групи, наричани "роднински" или "облигационни" групи. Също така се съобщава, че слоновете скърбят за мъртвите си спътници, като спират за известно време, когато попаднат на мъртвото тяло на починалия слон, нежно галят тялото с куфарите си, а понякога дори носят парче от бивник или кост с тях, като спомен от тях. на техните мъртви спътници.

Слоновете също обичат да се къпят и да се валят в калта. Те ще покриват телата си с кал и прах, а след това ще се търкат върху твърди повърхности, за да се отърват от патогените, които са залепнали по телата им. Слоновете спят около четири часа на ден и по време на дълбок сън те лежат на страните си и дишат дълбоко, а понякога дори и хъркат. Тези гигантски пади-дермати (дебела кожа на бозайници) са "крепусни" в природата и по този начин са най-активни на зазоряване и здрач.

репродукция

Ритуалът за чифтосване на слонове е очарователно зрелище. Обикновено по-възрастните мъже, на възраст от 40 до 50 години, са най-предпочитаните мъже за чифтосване. Жените са готови да започнат чифтосване на възраст от около 14 години. Физическата агресия едва ли е засегната, когато мъжете се конкурират помежду си за вниманието на жената. Смята се, че по-младите се отказват поради уважение и възхищение за по-възрастните, по-опитни мъже. Ухажването е краткотрайно и включва мъжкото бягане в преследване на игривата жена, последвано от триене на тялото и опаковане на багажника. Слоновете имат изключително дълъг период на бременност от 22 месеца и това е един от факторите, отговорни за бавния растеж на популацията на слоновете. Бебешки слонове се раждат слепи и безпомощни и първоначално се грижат за всички останали женски в стадото. Това е, за да позволи на майката достатъчно време за хранене, така че тя да произвежда достатъчно мляко за хранене на новороденото си бебе.

Препоръчано

Мейкън Болинг Алън - важни фигури в историята на САЩ
2019
Езици, говорими в Египет
2019
Франц Шуберт - Известни композитори в историята
2019